52-åringen avslöjad av ”ryska torpeder”

NYHETER

Utklädda poliser fick mannen att erkänna fem år gammalt mord

Foto: LURAD Den 52-årige mannen erkände att han mördade Maud Johansson för poliserna som sa att de tillhörde den ryska maffian.

Mördaren dödade Maud Johansson och gömde kroppen i en gödselstack.

I fem år förblev mordet en gåta.

Men nu har en 52-årig man åtalats – avslöjad av poliser utklädda till ryska torpeder.

44-åriga Maud Johansson försvann under mystiska omständigheter hösten 2005. Hon hade tagit bussen till en vän i Godegård utanför Motala – men där slutade alla spår.

Det tog fem år innan kvarlevorna, i oktober i år, hittades gömda i en svart sopsäck i en gödselstack vid den 52-årige vännens bostad.

Polisen misstänkte tidigt 52-åringen som anhölls två gånger, misstänkt för dådet.

Lockade med belöning

Men mannen släpptes och först efter en spektakulär operation

i somras kunde han gripas, rapporterar lokala medier.

En polis som jobbade under täckmantel tog kontakt med den misstänkte och bad om hjälp att lösa ett ”problem”: Utan lik skulle pengarna från livförsäkringen inte betalas ut till en anhörig som påstods stå i skuld till en ”klubb”. Om 52-åringen pekade ut kroppen väntade en belöning.

Mannen nappade inte. Då fick han besök av tre poliser som utgav sig för att vara ryska torpeder – och som underströk att en snabb lösning var önskvärd.

Tog tillbaka erkännandet

52-åringen erkände mordet för de utklädda poliserna och berättade var han gömt kroppen. I senare förhör har han dock tagit tillbaka erkännandet.

I åtalet framgår att Maud Johanssons död blev plågsam. Hon tejpades fast på en stol och utsattes för en långdragen och brutal misshandel innan hon kvävdes till döds.

Motivet: En påstådd stöld av narkotika och pengar.

52-åringen åtalades i går misstänkt för mord vid Linköpings tingsrätt.

Esbjörn Sandin