Två döms för människohandel

NYHETER

Två döms och tre frias från människohandel i det största afrikanska prostitutionsmålet hittills.

Chefsåklagare Krister Petersson anser att Stockholms tingsrätt använt en sträng bevisvärdering i den del som handlar om människohandel och att en del av de icke frihetsberövande straffen för koppleri är väl generösa.

– Jag kommer att överväga om jag ska överklaga, säger Petersson till TT.

Sex års fängelse för människohandel blev straffet för den 30-åriga kamerunska kvinna som lett härvan. I de avlyssnade telefonsamtal som ligger till grund för åtalet kallas hon "Mammie".

Urgamla förbannelser

En 23-årig landsmaninna till henne fick två år för medhjälp till människohandel. En 33-årig ugandier dömdes till 1,5 års fängelse för grovt koppleri och en 39-årig svensk fick ett år. De övriga fyra inblandade fick villkorlig dom eller skyddstillsyn för koppleri.

Enligt åklagaren har ett tiotal kvinnor skrämts in i prostitution av voodooritualer ledda av medicinmän som använt sig av urgamla förbannelser, slaktade djur och trummor för att få kvinnorna att lyda.

Den yngsta var en 16-årig flicka från Nigeria. Tingsrätten anser det styrkt att den voodooritual hon utsattes för försatte henne i ett lydnads– och skuldförhållande till "Mammie".

Afrikanska präster

16-åringen fick veta att hon var skyldig 30-åringen 60 000 euro, nästan 600 000 svenska kronor. Skulden skulle betalas genom att hon sålde sex till svenska män. Priset för de sexuella tjänsterna varierade mellan 2 000 kronor och upp till 10 000 kronor för en hel natt.

Kvinnorna har marknadsförts via annonser på internet och försetts med mobiltelefoner.

En av de poliser som utrett härvan har berättat att flickorna är mer skrämda av voodooritualerna än av att förhöras av svensk polis, som därför tvingats ta hjälp av afrikanska präster i Sverige för att nå fram till dem. Flera av de utsatta kvinnorna har nu sökt asyl här.

TT