Rustad för rusket

NYHETER

Skidor, varma kläder och extra mat – här är prylarna som får dig att klara helgtrafiken

1 av 4 | Foto: SAKERNA DU INTE KAN VARA UTAN Aftonbladets reporter Joachim Kerpner visar upp utrustningen som alla bilister bör ha på vintervägarna. Om olyckan är framme är det bra att ha värmande filtar, en snöskyffel och bogserlina. Men, viktigast av allt: det gäller att ta det lugnt när väglaget är rena skräcken.

GÄVLE. Snöfall skrämmer inte bort svenskarna från vägarna.

Rätt utrustning och lugn körstil räcker långt.

– Jag rekommenderar en aluminiumfilt, säger Margareta Gröneden, 65.

Längs Gävles gator låg i går på vissa håll två meter höga snöplogvallar.

– Det började snöa i fredags eftermiddag och har snöat till nu. Det har kommit en halvmeter kallsnö, säger bilbärgaren Torbjörn Johansson, 43, som ändå haft förvånansvärt lite att göra de senaste dagarna.

Det är som Bernth Nyman, 73, från Ytterhogdal säger när vi träffar honom på rastplatsen Gävle Bro vid E4:an:

– Man är van vid snön. I bilen har jag spade och varma kläder.

Clementiner och kaffe

Strax intill tankar Robert Röde, 41, sin fyrhjulsdrivna bil tillsammans med dottern Melina, 9:

– Jag brukar ha något att dricka och äta med mig i bilen på vintern. För några år sedan blev jag stående i fem timmar. Då hade jag en mandarin och en halv termos kaffe i bilen.

Johan Adolfsson, 22, har skönaste fordonet en snöig dag: det sörplar i sig 600 liter diesel och väger 60 ton. Stabil på vägarna, med andra ord.

– Någon spade har jag inte, jag skulle ändå inte kunna gräva loss mig om jag körde av vägen, säger Johan om sin hajmålade lastbil.

”Då rullar det bara”

Han ligger på högre växel vintertid – ”så att inte hjulen ska spinna loss” – och undviker farthållaren:

– Den är strängt förbjuden så här års. Hamnar däcken i en isfläck och farthållaren är i, då rullar hjulen fortare. Det kan gå åt helvete, säger Johan.

Allra bäst vinterrustad är Margareta Gröneden, 65, från Vilhelmina:

– Jag vet att det brukar vara problem längs vägarna, överraskningar. Förra året var vintern hård. Jag halkade och sladdade. Nu har jag splitternya däck, de bästa som finns.

”Man svettas i den”

– I bilen har jag hela köret: spade, skidor på taket, varma kläder och värmefilt. Det är en aluminiumfilt, så varm att man svettas i den. Jag värmde en person vid en olycka med filten. Och på våren när solen skiner är den också bra, då reflekterar filten solen, säger Margareta och skrattar.