Det blir Monika som avgör valet

avJohanna Melén

Publicerad:
Uppdaterad:

Blockbytaren utser vinnaren i höst

byter block Monika Utbult, 62, från Stenungsund, röstade på Moderaterna i förra valet. Nu funderar hon på att gå tillbaka till Socialdemokraterna igen.

Monika, 62, kan avgöra valet.

Tillsammans med över 300 000 andra har hon bytt sida sedan 2006.

– Regeringen sänkte våra skatter, men det var väl i stort sett det enda som infriades, säger hon.

Monika Utbult, 62, var med om att avgöra valet för fyra år sedan. Alliansens skattesänkningar i kombination med trötthet på Göran Persson fick henne att ta steget från Socialdemokraterna till Moderaterna.

– Det blev en lyckad kombination för alliansen, säger hon.

Nu har hon tröttnat igen och är redo att gå motsatt väg i höst.

– Skattesänkningarna blev för dyra på andras bekostnad. Jag sitter bra till men jag vet folk omkring mig som har fått det väldigt svårt, som är sjuka. Det påverkas man ju av. Den bilden som är nu med a-kassan och de utförsäkrade framgick inte riktigt då.

Miljöpartiet lockar liberaler

Enligt en ny mätning som Novus Opinion har tagit fram på uppdrag av Aftonbladet och TV 4 har runt 330 000 väljare bytt block sedan förra valet.

En majoritet av dem som har bytt block, ungefär 224 000, har gått från höger till vänster. I valet 2006 var väljarströmmen åt andra hållet ännu större. 320 000 gick då från ett rödgrönt parti till ett borgerligt. Det var avgörande för alliansens seger.

– De flesta som byter parti rör sig inom blocken och det får ingen betydelse för vilken regeringsfärg det blir, säger Henrik Oscarsson, professor i statsvetenskap.

Sedan valet 2006 har Miljöpartiet lockat över flest från de borgerliga, i förhållande till partiets storlek. En ny trend är att många som tidigare röstat på C eller FP nu väljer MP. Den typiska blockbytaren som gått åt vänster är en kvinna under 30 år som betecknar sig själv som arbetare.

Varför de har bytt sida framgår inte av undersökningen. Regeringens reformiver kan spela in, menar Henrik Oscarsson.

– Många är lite förfasade över alla de vallöften som de har infriat. När man genomför så många reformer på så kort tid är det lätt att dra på sig kritik. Det är inte så bra för opinionssiffrorna att regera, säger Oscarsson.

Strömmar åt båda hållen

Men strömmarna går åt båda håll. Runt 110 000 väljare har bytt från vänster till höger sedan 2006. En majoritet har gått till Moderaterna. De är oftare män än kvinnor och fler beskriver sig som tjänstemän än som arbetare.

Novus telefonintervjuade 10 000 personer över 18 år mellan 5 januari och 15 mars 2010. Resultaten i den här delrapporten handlar om väljare som sedan riksdagsvalet 2006 har bytt block, 469 personer. De har svarat på frågorna: ”Vilket parti skulle du rösta på om det vore val i dag?” samt ”Vilket parti röstade du på i riksdagsvalet 2006?”.

Publicerad: