FBI photoshoppade politiker till bin Laden

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Gaspar Llamazares fick ge sin frisyr till terrorledaren

En spansk parlamentsledamot fruktar för sitt liv efter att FBI använt en bild av honom – för att illustrera hur Usama bin Laden ser ut i dag.

FBI:s kriminaltekniker hittade bilden på Google och tyckte den passade.

Spanske parlamentsledamoten och tidigare partiledaren Gaspar Llamazares säger att han inte längre vågar resa till USA eftersom en bild på honom använts för att konstruera en efterlyst-bild på Usama bin Laden.

– Det är nästan som en komedi, om det inte handlade om allvarliga saker som bin Laden, och en medborgares säkerhet, säger Llamazares.

Tog bild på internet

FBI har tagit fram en bild som ska visa hur bin Laden ser ut i dag som 52-åring. De har utgått i från en gammal bild från 1988 av terrorledaren – och sedan adderat detaljer från en gammal kampanjbild på Gaspar Llamazares.

FBI har bekräftat att de tagit bilden från Google.

USA:s utrikesdepartement distribuerade sedan bilden övervärlden i fredags.

Gaspar Llamazares säger att han först inte trodde på de stora likheterna mellan en av hans gamla kampanjbilder och FBI:s nya efterlysning.

Men när han fick se bilden kände han mer än väl igen sitt hår, sin panna och sin käklinje. Och han uppskattar inte tilltaget.

– Jag blev förvånad och arg eftersom det är skamlöst att använda en riktig person för att framställa en bild av en terrorist, sa han vid en presskonferens, rapporterar BBC News.

"Senaste tekniken"

FBI hävdar att de använt den allra senaste tekniken för att framställa bilden, men Llamazares säger att det visar på vilken låg nivå USA:s underrättelsetjänst opererar. Han fruktar också för de följder som photoshoppandet kan få för honom.

–bin Ladens säkerhet är inte i fara, men det är definitivt min, säger han.

FBI:s talesman Ken Hoffman har sagt till El Mundo att kriminalteknikern som gjorde bilden "inte var nöjd" med håren som FBI:s mjukvaruprogram kunde erbjuda. I stället tog använde han håret, och andra delar, från ett foto på Gaspar Llamazares som han hittade på internet.

Teknikern ska inte ha vetat vems bild det var han använde.

Publicerad: