Mikey, 8, är terrorstämplad

Av: Torbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:

Scouten stoppas alltid när han ska flyga

1 av 2
SYNAD SEDAN HAN VAR TVÅ ÅR Varje gång Michael Hicks, 8, ska sätta sin fot på ett flygplan utsätts han för extra visitationer.

LONDON. Michael, 8, stoppas alltid i säkerhetskontrollen.

I sex år har hans namn funnits på USA:s lista över misstänkta.

– Varför skulle ett barn vara en terrorist? undrar han.

Lågstadieeleven Michael ”Mikey” Hicks är stolt över att var med i scouterna. Han är inte lika stolt över att ständigt bli stoppad när han ska flyga.

Första gången var han bara två år gammal. Sen dess tvingas han alltid till extra visitationer när han passerar säkerhetskontrollen.

Kontrolleras extra

Michael Hicks är inte på USA:s lista över de 2 500 som anses för farliga för att få flyga överhuvudtaget. Men hans namn, eller ett liknande, tycks vara på listan över de 13 500 som USA anser behöver kontrolleras extra innan de släpps ombord, skriver The Times.

Michael Hicks föräldrar upptäckte det när de inte fick sätta honom på ett plan till Florida.

– Hans namn finns på listan, var beskedet från en flygbolagstjänsteman.

”Namnförvirring”

På den amerikanska myndigheten för transportsäkerhet förnekar man att barn skulle finnas på övervakningslistan, och avslöjar det som en "myt" att man skulle anse 8-åriga scouter vara terrorister.

”Oavsett om du är 8 eller 80 är den vanligaste orsaken till att man stoppas namnförvirring. Flygbolag kan och bör automatiskt avmarkera alla 8-åringar som tycks dyka upp på någon lista”, skriver representanter på myndighetens officiella blogg.

Mikey Hicks mamma Najlah Feanny Hicks säger till NY Times att myt eller inte så är det problem varje gång hon och Mikey ska flyga.

Publicerad: