Elchocken

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-01-30

Iskyla ute – nu är nästa jätteräkning på väg

upprörd Anita Enkull i Borlänge är en av alla som fått skyhöga elräkningar. Att hon och hennes man Kjell-Åke investerat i bergvärme och golvvärme spelar ingen roll. Klicka på bilden för att se hur elpriserna har rusar där du bor.

Det är iskallt ute, men Anita och Kjell-Åke Enkulls kokar.

Elräkningen i december var nästan dubbelt så hög som förväntat.

– Helt horribelt, säger de.

Anita, 57, och Kjell-Åke, 60, bor i villa på Bergsgatan i Borlänge. När de sprättade upp elräkningen satte de morgonkaffet i vrångstrupen. 6 453 kronor – dubbelt så mycket som en normal decembermånad.

Villan är på 79 kvadrat och paret har fast elabonnemang hos Borlänge energi. De var övertygade om att något var galet, men när Anita kontaktade bolaget fick hon veta att räkningen stämde.

Bergvärme

– Visst har det varit väldigt kallt, men detta är ju helt åt helvete. Vi instal­lerade bergvärme och golvvärme bara för att minska uppvärmningskostnaderna och så får man betala mer, säger Kjell-Åke.

Paret Enkulls är långt ifrån ensamma. Närmaste veckan kommer temperaturen att vara under den normala i Sverige. Lokalt i Norrland kan det bli ner mot minus 35.

– Många får dryga elräkningar för december och januari och kylan är boven. Låga nivåer i vattenmagasinen driver upp elpriserna, säger Magnus Askaner, elanalytiker.

Stor ökning

Den som bor i villa och förbränner 2 500 kilowattimmar i januari får betala 600–700 kronor mer, jämfört med förra året. Under de senaste åren har elpriserna stigit med flera hundra procent. Patrik Revelj har startat namninsamling på nätet och en motståndsgrupp på Facebook.

– Titta på Nordpools månadsmedelpris. Det var det 313 procent högre 2008 än 1999. Hade detta hänt i Frankrike hade folk smällt upp tusentals traktorer utanför regeringshuset, säger Patrik Revelj som hoppas kunna överlämna 10 000 namn till näringsminister Maud Olofsson.

”Har nästan inte råd”

Anita och Kjell-Åke Enkulls flyttade in i huset 1978. Då betalade de cirka 350 kronor för tre månaders elförbrukning.

– Man har nästan inte råd att bo i villa längre, säger Kjell-Åke Enkulls.