”För mig är bloggen ett arbetsinstrument”

Carl Bildt fick hederspriset för bloggen ”Alla dessa dagar”

Utrikesminister Carl Bildt får Aftonbladets hederspris för sin blogg Alla dessa dagar.

– För mig är det ju ett arbetsinstrument, säger Carl Bildt.

Aftonbladets chefredaktör Jan Helin delar ut Stora Bloggprisets hederspris till Carl Bildt.
Aftonbladets chefredaktör Jan Helin delar ut Stora Bloggprisets hederspris till Carl Bildt.

På bloggen Alla dessa dagar skriver Carl Bildt om "en utrikesministers vardag och verklighet". Just i dag är han i Riga och kunde inte närvara på galan på Nalen.

I en tv-sänd intervju kommenterar han vinsten:

– Jag hoppas allt det du säger är sant, något överdrivet är det väl. För mig är det ju ett arbetsinstrument, säger han till Aftonbladets chefredaktör Jan Helin, som ger honom beskedet.

Jan Helin tycker att Carl Bildt är en värdig vinnare av Aftonbladets hederspris:

– Carl Bildt har varit en pionjär inom sociala medier från början. Han var tidigt ute med sitt veckobrev och snabbt på bloggen. Han vågar använda bloggen som ett politiskt instrument. Det är kontroversiellt och det utvecklar bloggen, säger han.

Nyskapande

Aftonbladets hederspris delas ut till en "journalistiskt framstående och nyskapande blogg". Förra året gick det till kampanjbloggen StoppaFRAlagen.nu.

– Vi är fascinerade av all digital utveckling av journalistiken och bloggarna är en sådan massiv trend och en intressant utmaning för journalistiken. Jag är ganska säker på att det finns en stor möjlighet för journalistiken att utvecklas om vi förstår vad vår relation till sociala medier är och ska vara, säger Jan Helin.

Han följer Bildts blogg och läste tidigare hans veckobrev.

Höjt kunskapen

– Det har stormat runt hans blogg, men han har aldrig darrat på manschetten utan hållit fast vid de sociala medierna. Med sin blogg har han höjt kunskapen och engagemanget kring svensk utrikespolitik.

Att Carl Bildt ibland väljer att hänvisa till sin blogg som svar på journalisters frågor ser inte Jan Helin som något problem.

– Jag tillhör inte dem som tycker att bloggen är ett sätt att krypa undan journalistiken och granskningen. Jag tycker snarare att det fördjupar journalistiken och i huvudsak gör journalistiken bättre. Carl Bildts blogg ger utökade möjligheter till granskning av både svensk utrikespolitik och Sveriges utrikesminister.

Alla Dessa Dagar
Publisert: