Våldsamheterna i Bangkok fortsätter – tio döda

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Flera ambassader stänger under fredagen

Foto: Foto: REUTERS

Våldsamheterna stegras på Bangkoks gator.

Tio personer uppges ha dödats i striderna under fredagen.

Demonstranterna kämpar med spetsiga bambustavar och taggtråd mot soldaternas gevär.

Thailändsk militär sköt tårgas, gummikulor och skarp ammunition mot de demonstrerande rödskjortorna i Bangkok när våldet trappades upp under fredagen. Tio människor dödades när militären försökte sluta till avspärrningarna kring rödskjortornas läger.

Utöver dödsfallen rapporterar AFP att 125 människor skadats under fredagen. Flera utländska ambassader uppges ha stängt sina verksamheter på grund av oroligheterna.

Bland de skadade finns tre journalister, en kanadensisk tv-journalist och två thailändare.

Den thailändska armén har spärrat av området där demonstranterna barrikaderat sig. Reportrar på plats beskrev Bangkok som en stad i krig, där soldater sköt in i en park och helikoptrar flög på låg höjd. De rödklädda demonstranterna kastade sten och sköt av fyrverkeripjäser mot soldaterna, enligt vittnesmål.

Utlöstes av mordförsök

Under hela fredagen rapporterades skottlossning, minst en explosion hördes, och tårgas och vattenkanoner användes mot protesterande människor. Enligt militären var de skott som hördes varningsskott.

Flera av sammandrabbningarna uppges ha utlösts av vad man uppfattar som ett mordförsök på en av rödskjortornas ledargestalter, general Khattiya Sawasdipol, mer känd under namnet Seh Daeng. Han sköts i huvudet när han talade med journalister i demonstranternas läger. Han har små utsikter att överleva, sade chefen på sjukhuset där han vårdas.

Spetsiga bambustavar och taggtråd

Demonstranterna försökte under fredagen spärra av och öka säkerheten i sitt läger. Barrikaderna är hopfogade av bildäck, spetsiga bambustavar och taggtråd. Svartklädda vakter, beväpnade med slangbågar, fattade natten till fredagen posto vid ingångarna.

Lägret ligger mitt i Silom-distriktet, som är Bangkoks livligaste butiks- och affärsområde.

Myndigheterna har stängt av elektriciteten och stoppat en spårvägslinje till och från området. Trots avspärrningarna uppges flera demonstranter ha anslutit sig till det omringade lägret.

"Tror på politisk lösning"

En talesman för armén sade att den som vill lämna lägret får göra det i säkerhet under fredagen. Bland de som barrikaderat sig finns både gamla människor och barn.

Den avsatte premiärministern Thaksin Shinawatra, som de rödklädda demonstranterna stödjer, uppmanade regeringen att dra tillbaka trupperna och återuppta förhandlingarna med rödskjortorna.

– Jag tror att en politisk lösning fortfarande är möjlig och att premiärministern kan förhindra fler dödsoffer och rädda vårt land, sade Thaksin i ett uttalande. Thaksin befinner sig i självvald exil för att undgå ett fängelsestraff för korruption.

Publicerad: