BP avbryter försök täta läcka

NYHETER

BP meddelar att det senaste försöket att täta oljeläckan i Mexikanska golfen inte har fått stopp på flödet från källan. Bolaget försöker nu med en ny strategi.

Försöket har kallats Top kill och gått ut på att täta läckan på 1,5 kilometers djup genom att pumpa in tung lera i källan. Målet var att den senare skulle kunna täckas över med cement.

– Efter tre dygn med försöket till Top kill har vi inte lyckats att stoppa flödet från källa, säger Doug Suttles, den BP-chef som ansvarat för operationen.

– Vi har beslutat att gå vidare till nästa alternativ i våra ansträngningar att täcka över den flödande källan, tillade han.

Enligt BBC på nätet ska BP nu i stället försöka att gå ner och med hjälp av en undervattensrobot såga av det läckande röret och därefter täcka över den.

Bolaget kallar metoden "The lower-marine-riser-package cap".

Pågått i 40 dygn

Läckaget, som pågått i 40 dygn, är redan det värsta i sitt slag i USA:s historia.

USA:s president Barack Obama har avslutat sitt andra besök i katastrofområdet. I ett känslosamt tal där lovade han att regeringen ska jobba varenda dag "ända tills läckan är tätad, kusten är ren och era samhällen är hela igen".

Obama är fortsatt kritiskt mot BP sedan nya siffror visar att oljan kan ha läckt ut upp till fyra gånger så fort som tidigare beräknat. Den nya beräkningen ligger på 12 000 till 19 000 fat om dagen, mot tidigare 5 000 fat.

Värre än Exxon Valdez

De senaste beräkningarna innebär att oljeläckaget är värre än det som följde på Exxon Valdez-olyckan i Alaska 1989.

Presidenten antyder också att BP försökt förminska omfattningen av den ekologiska och ekonomiska katastrofen som drabbat Louisiana, Alabama, Mississippi och Florida.

Redan nu har stora kustområden spärrats av till följd av läckan, medan fiskeförbud har införts.

Oljeläckaget har enligt BP:s egna beräkningar kostat koncernen, där den förre Ericsson-chefen Carl-Henric Svanberg är ordförande, 930 miljoner dollar.

Samtidigt har BP-aktien rasat på Londonbörsen. Senast i fredags, då det stod klart att Top kill-operationen inte skulle ge något snabbt resultat, försvann 5 procent av börsvärdet.

TT