Nyheter

Bråk i knesset efter konvojräd

NYHETER

Ledamöter av det israeliska parlamentet knesset höll på att råka i handgemäng när den militära räden mot aktivistfartygen debatterades, rapporterar israeliska medier.

Ett tiotal ledamöter utvisades ur kammaren till följd av bråket i onsdags.

Hanin Zoabi, som företräder det arabiska partiet Balad – och själv var med i Gazaflottan – fick uthärda hård kritik i kammaren när hon redogjorde för sina erfarenheter. Hon hade släppts ur polishäktet dagen efter bordningen, och det hon hade att säga i plenum om den israeliska blockaden mot Gazaremsan väckte vrede.

”Stick till Gaza”

– Stick till Gaza, förrädare!... Vi behöver inga trojanska hästar i knesset, ska Miri Regev från konservativa Likud enligt tidningen Haaretz ha utslungat till henne.

– Vem är det som är brottsling? Är det jag som har mördat någon? replikerade hon.

När sedan en ledamot ropade "Kolla om hon har kniv!" blev det uppror, skriver The Jerusalem Post. Ledamöter skrek och sprang omkring i salen. Balads gruppledare Musa Diab, som hade rusat in, blev nekad att beträda salen.

Kallas för patrask

Kommentatorn och vänsterpolitikern Yossi Sarid, som själv har suttit i knesset och analyserar kalabaliken i Haaretz, anser att den bästa lösningen vore att utvisa alla de 120 ledamöterna – det vill säga upplösa parlamentet och utlysa nyval. Det förutsätter dock, framhåller Sarid, att väljarna nu ska vilja kasta ut det han kallar "patrasket". Hans kritik riktas mot både judiska och arabiska ledamöter som inte lyckas föregå med gott exempel.

TT

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter