Familjen hade mångmiljon-tavla bakom soffan

Barnen kastade tennisboll på den

Jesus och Maria som Michelangelo ville ha det. Tavlan som hittades bakom en soffa i USA är äkta vara, enligt en konstexpert. Om det stämmer kan den vara värd hundratals miljoner.
Jesus och Maria som Michelangelo ville ha det. Tavlan som hittades bakom en soffa i USA är äkta vara, enligt en konstexpert. Om det stämmer kan den vara värd hundratals miljoner.

Familjen Kober i Buffalo hade en gammal tavla bakom soffan i 27 år.

Det har nu visat sig vara en Michelangelo, värd hundratals miljoner.

När barnen kastade en tennisboll på tavlan så att den rasade i golvet ställde familjen Kober den bakom soffan.

Där stod den i nära tre decennier och samlade damm.

Experten tvivlade

De kallade tavlan ”The Mike” eftersom familjelegenden sade att den målats av den italienske renässansmästaren Michelangelo. Men ingen visste säkert.

När konstkännaren och historikern Antonio Forcellino fick nys om att det skulle finnas en äkta Michelangelo i ett hus i Buffalo, USA, var han minst sagt skeptiskt.

– Jag utgick från att det skulle vara en kopia, säger han till New York Post.

”Kan inte vara kopia”

Men när han fick se verket ändrade han sig omedelbart. Han är nu övertygad om att det är äkta vara. Det som övertygade honom var att tavlan inte är riktigt färdigmålad.

– Att det finns delar som inte är slutförda visar att den här tavlan aldrig, aldrig, aldrig kan vara en kopia, säger han.

Vetenskapliga undersökningar med infrarött ljus och röntenstrålar visar också flera ändringar i motivet allt eftersom konstnären ändrade sig.

Det finns ingen metod för att hundraprocentigt avgöra om en så gammal tavla är äkta. Fler konstexperter ska nu undersöka verket och ge sin syn på saken.

Värdet på Michelangelotavlor varierar kraftigt. På senare tid har tavlor sålts för omkring 130 miljoner. De verk som hänger på Metropolitan Museum of Art i New York uppskattas dock vara värda uppåt två miljarder, enligt New York Post.

Publisert: