Psykolog: Så berättar du för barn

NYHETER

En självmordsbombare i julruschen är svårt nog för en vuxen att förstå.

Men hur förklarar man det för ett litet barn?

– Så konkret som möjligt, säger Inger Ekbom, psykoterapeut på Rädda barnen.

Foto: Inger Ekbom, psykoterapeut på Rädda barnen.

Med bilder på den döde självmordsbombaren i tidningar och filmer från attentatet på sajter och i tv, är det i stort sett omöjligt att förhindra att även små barn nås av nyheten.

Hur berättar man för barnen vad som har hänt?

– Man ska försöka beskriva det så konkret som möjligt utifrån hur gammalt barnet är, och utgå från barnets frågor. Man måste vara närvarande och se och uppmärksamma sitt barns reaktioner och frågor, och försöka förklara så

begripligt som möjligt, säger hon.

”Svara det du vet”

Hur ingående ska man svara?

– Man kan svara det man vet. Barnen kan fråga om han hade ont eller om han hade barn. Och om man vet det så kan man berätta och efter en halv minut är de någon annanstans.

Ska man försöka dölja bilderna?

– Jag tycker att man åtminstone ska se till att barnen inte är ensamma framför tv:n eller tidningen, om det nu är bilder på en död människa. När det här kommer in i barnets liv ska man som vuxen stanna upp och möta barnet i det här. Inte komma med någon lång utläggning.

”Polisen utreder”

– Bekräfta att det har hänt och att det är otäckt, men också att det är ovanligt och första gången det hänt här och att vi har poliser som utreder detta. Lugnt och sansat.

Ska man visa sin egen oro?

– Om man själv upplevt liknande saker på nära håll, så är det klart att det här väcker oro och rädsla. Och om man känner att man mår dåligt, ska man försöka ta hand om sin egen oro någon annanstans, med andra vuxna. Det tycker jag är viktigt.