Våldet fortsätter skörda liv i Nicaragua

Foto: Alfredo Zuniga/AP/TT
Anhöriga och vänner sörjer en femårig pojke som dödades när familjens hus i Managua sattes i brand av beväpnade angripare den 17 juni. Oppositionen anklagar polisen för attacken, något som förnekas av myndigheterna. Arkivbild.

avTT

NYHETER

Oroligheterna i Nicaragua har krävt minst 212 liv enligt människorättsorganisationen IACHR, som anklagar president Daniel Ortega för allvarliga brott mot de mänskliga rättigheterna.

Oppositionen hoppas nu på att Ortega ska besvara en vädjan om att sätta stopp för våldet.

I två månader har de regeringskritiska demonstrationerna pågått i landet, och protesterna har slagits ned med brutala metoder.

Nu väntar oppositionen på att presidenten ska svara på en vädjan från en grupp katolska biskopar om att få slut på våldet. I torsdags reste biskoparna till den belägrade staden Masaya, där oppositionen har en stark närvaro. Besöket skedde i syfte att medla mellan parterna för att undvika en massaker.

Minst 23 personer har dödats i samband med oroligheterna i staden, cirka tre mil söder om huvudstaden Managua.

Enligt biskoparna har en företrädare för polismyndigheten sagt sig vara beredd att uppmana poliserna och Ortega-trogna paramilitära grupper att avbryta insatserna i Masaya. Biskoparna ska också ha fått ett löfte om att fängslade oppositionella ska släppas fria.

Men ännu har presidenten inte kommit med några besked i frågan.

Protesterna utlöstes av Daniel Ortegas planer på nedskärningar i pensionssystemet, som han senare drog tillbaka. Med tiden har demonstrationerna kommit att handla om ett bredare missnöje med presidenten. Ortega är inne på sin tredje mandatperiod sedan han kom till makten för elva år sedan och ses av sina kritiker som allt mer auktoritär.

ARTIKELN HANDLAR OM

Nicaragua