Fler antas till högskolan – men färre sökande

avTT

Publicerad:
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Antalet antagna till högskolan ökar för tredje året i rad. Arkivbild.

Det första urvalet för högskolornas hösttermin 2018 är klart och hundratusentals sökande kan äntligen tjoa av glädje, pusta ut – eller planera om.

Totalt handlar det om 275 231 pluggsugna personer som i dag loggar in på sökportalen antagning.se och ser om skylten lyser grön för antagen, gul för reserv, eller grå för struken.

Och enligt Universitets- och högskolerådet (UHR), kommer fler än vanligt att mötas av det gröna alternativet.

– Antalet antagna till högskolan ökar för tredje året i rad, säger Sofie Nordhamren, tillfällig avdelningschef vid UHR.

Ökningen beror delvis på att det gjorts riktade satsningar på diverse bristyrken som till exempel lärare, säger Sofie Nordhamren.

– Men det har också varit mycket fokus på att Sverige som nation ska hålla sig på framkant när det kommer till innovationer och att ställa om till ett hållbart samhälle. Då har det satsats på utbildningar av den anledningen också, tillägger hon.

Samtidigt minskar antalet behöriga sökande med 5 143 personer. Det är en minskning med 1,5 procent jämfört med fjolårets hösttermin.

Färre sökande

Det totala antalet sökande minskade också med drygt 7 300 personer.

– För ungdomar är det en relativt god arbetsmarknad just nu och prognoserna visar att det kommer att fortsätta att vara så framöver. Så många väljer helt enkelt att arbeta direkt efter gymnasiet, i stället för att läsa vidare.

Och det kanske också är en förklaring till att den åldersgrupp som ökar mest bland antal sökande är dem som är mellan 25 och 34 år. Många som går ut gymnasiet vill jobba något år, ägna sig åt ideellt arbete och prova på lite annat, innan man bestämmer sig för vad man vill studera, tror Sofie Nordhamren.

För dem som sedan söker en utbildning verkar de klassiska yrkena vara mest populära; i topp hittar vi bland andra juristlinjen, läkarprogrammet och psykologprogrammet.

Bara till läkarprogrammet i Göteborg har 3 224 personer satts på reservlistan.

– Det ser ungefär likadant ut som det gjort de senaste åren. Oavsett om man tittar på flest antal reserver eller meritvärde så är det de här utbildningarna som är i topp. Det är populära yrken, helt enkelt.

Flest kvinnor

Av de som fått glädjebeskedet att de kommit in på sitt förstahandsval var drygt 170 000 kvinnor och ungefär 105 000 män. En av anledningarna kan vara att traditionellt mansdominerade yrken kräver andra typer av utbildningar, som yrkeshögskola och gymnasieutbildningar.

– Sedan kan det ha att göra med att det kanske är lättare att som man få ett välbetalt yrke även utan högskoleutbildning, säger Sofie Nordhamren.

Antagningsbesked är nu publicerat på antagning.se och sista svarsdag är den 27 juli. Vid andra urvalet den 2 augusti får reserverna besked om de kommer in.

Publicerad: