Vädret tvingar fram paus i räddningsarbetet

TT-Reuters

Publicerad 2018-06-28

Räddningspersonal vid ingången till grottsystemet där tolv pojkar och deras tränare tros vara instängda. Bilden är från den 27 juni. Arkivbild.

Ogint väder med tungt regn gör att det stora manskapet som försöker rädda det fotbollspojklag som sedan i lördags är försvunnet i grottsystemet Tham Luang i Thailand har tvingats ta paus.

– I den nuvarande situationen är det inte möjligt att dyka in i grottan. De måste vänta tills vattnet sjunker tillbaka, säger inrikesminister Anupong Paojinda.

Mängder av brunt vatten strömmar in i grottsystemet och har svämmat över ytterligare en av dess kammare. Tham Luang är redan tidigare känt för att vara mycket svårt att hitta i, även för erfarna dykare.

Omkring tusen personer arbetar dygnet runt för att försöka rädda fotbollspojklaget. De unga fotbollsspelarna, som är mellan 11 och 16 år gamla, och deras 25-årige tränare skulle i lördags utforska Tham Luang, trots att det är känt att det finns risk för översvämningar under regnperioden.

Omkring tusen personer, däribland personal från den amerikanska flottans Navy Seal-förband, brittiska experter på grottdykningar, polis, gränsvakter och annan militär har mobiliserats för räddningsoperationen som pågår dygnet runt i området, nära gränserna till Laos och Myanmar.

Borrar i berget

Grottan fortsätter ungefär en mil in i berget i provinsen Chiang Rai i norra Thailand.

– I morgon kan vi borra i berget men vi borrar inte för djupt. Bara tillräckligt för att människor ska kunna komma igenom, säger Anupong Paochinda.

– Vi försöker på alla sätt att hitta barnen.

Familj och vänner vakar oroligt vid grottans öppning. Vissa har tagit med sig klädesplagg som räddningshundar kan lukta på i hopp om att de ska få upp ett spår efter de saknade. Samtidigt har räddningsarbetare pumpat ut vatten från grottan, men ihållande kraftiga regn har alltså tvingat fram en paus i dykningarna.

– Vatten är den största utmaningen. Det finns mycket bråte och sand som fastnar när vi pumpar, säger Kresada Wanaphum vid militären.

Hade mat med

Enligt meddelanden som pojkarna lämnade innan de gav sig iväg tog de med sig ficklampor och lite mat. Premiärminister Prayuth Chan-ocha säger att han tror att alla pojkar fortfarande lever.

Enligt lagets huvudtränare Nopparat Kantawong har pojkarna besökt grottsystemet flera gånger. Han tror att de håller ihop och kämpar.

– De kommer inte att överge varandra, säger han.

ANNONS