Barnrättsaktivister rasar – efter giftermål med 11-åring

avMiriam Bratt

Foto: Facebook

En 41-årig man från Malaysia gifte sig med en 11-åring tidigare i somras.

Nu kräver barnrättsaktivister i landet att lagändringar ska göras för att få stopp på barnäktenskapen.

När en 41-årig man från Malaysia gifte sig med en 11-årig flicka växte en folkstorm i landet. Trots det väljer 41-åringen att fortsätta vara gift med flickan.

– Det här är inte för barnets bästa, säger Marianne Clark-Hattingh från Unicef, rapporterar Reuters.

– Att gifta sig med en 11-årig flicka är att bete sig som ett rovdjur eller en pedofil, säger aktivisten Syed Azmi Alhabshi till AFP.

Enligt de barnrättsaktivister som nu upprörs över nyheten kring äktenskapet med den 11-åriga flickan så är redan 16 000 flickor under 15 bortgifta i landet.

Måste vara över 18 för att gifta sig

Enligt Maylasisk lag måste de som gifter sig vara över 18 år, men lokala myndigheter kan utfärda undantag för flickor över 16 år. Ytterligare undantag kan göras för den muslimska delen av landets befolkning i de fall som en shariadomstol gett tillåtelse till yngre att ingå äktenskap.

Flickans föräldrar godkände äktenskapet och närvarade vid bröllopsceremonin som hölls i Sungai Golok i södra Thailand den 18 juni. Den malaysiska staten har inte registrerat äktenskapet.

”Grundlösa och löjliga anklagelser”

Mannen – som sedan tidigare har två fruar och sex barn – ska få ett äktenskapsbevis och flytta ihop med flickan om fem år, då hon fyller 16.

– Jag är besviken över de grundlösa och löjliga anklagelser som riktats mot mig på sociala medier sedan jag gifte mig med min tredje fru, säger 41-åringen enligt The Star.

Han dementerar även anklagelser om att hans första två fruar skulle ha ansökt om skilsmässa på grund av det tredje äktenskapet.

ARTIKELN HANDLAR OM