Protester mot Trumps besök i Skottland

avTT

Publicerad:
Foto: Lesley Martin/AP/TT
Demonstranter i Edinburgh marscherar genom staden i protest mot den amerikanske presidenten Donald Trumps besök i Skottland.
Foto: Peter Morrison/AP/TT
USA:s president Donald Trump vinkar till demonstranter i närheten medan han spelar golf på Trump Turnberry i Skottland.

Tusentals demonstranter har intagit gatorna i Edinburgh i protest mot den amerikanske presidenten Donald Trumps besök i Skottland. Trump själv laddade upp med en golfrunda på sin egen bana Trump Turnberry inför toppmötet i Helsingfors med Vladimir Putin på måndag.

Efter att under sin Europaresa ha läxat upp Natomedlemmar i Bryssel, anklagat Tyskland för att vara beroende av Ryssland och ha kritiserat den brittiska premiärministern Theresa Mays brexitstrategi anlände Trump till Skottland på fredagskvällen.

Skottlands förstaminister Nicola Sturgeon, en hård Trumpkritiker, vägrade träffa honom, och i stället togs presidenten emot av en representant för regeringen i London.

"Kommer att vara på Trump Turnburry i två dagar för möten, samtal och förhoppningsvis lite golf – min främsta form av motion", säger Trump på Twitter.

Flera protester

Samtidigt samlades tusentals demonstranter vid det skotska parlamentet i Edinburgh under parollen "Dump Trump" (Dumpa Trump), enligt The Scotsman. Protester hölls också i Glasgow, Aberdeen och på många andra ställen, däribland på stranden i närheten av Trump Turnberry.

– Jag är här för att för att i en lågmäld protest säga: Jag vill verkligen inte ha den här mannen i vårt land, säger den 70-årige Graham Creelman, en av demonstranterna på stranden, till Reuters.

I London samlades flera hundra demonstranter i närheten av USA:s ambassad för en marsch till stöd för presidentens besök i Storbritannien. Många viftade med Trump-plakat och några hade hattar med texten "Make Britain great again".

Ska träffa Putin

Efter helgen reser Trump till Helsingfors för ett toppmöte med Rysslands president Vladimir Putin. Mötet överskuggas av att den amerikanske särskilde åklagaren Robert Mueller i fredags väckte åtal mot tolv ryska underrättelseofficerare. De misstänks ha hackat sig in i Demokraternas datanätverk under presidentvalskampanjen 2016.

Trump har ifrågasatt varför den tidigare presidenten Barack Obama och hans stab inte agerade mot anklagelserna om rysk inblandning i presidentvalet, rapporterar Reuters.

"Varför gjorde de inget åt det, särskilt som det rapporteras att president Obama var informerad av FBI i september, före valet?", skriver Trump på Twitter.

Flera ledande demokrater har krävt att Trump ställer in toppmötet med Putin som en följd av åtalet. Även den republikanske senatorn John McCain säger att mötet borde ställas in om Trump inte är beredd att varna Putin för konsekvenserna av hans "pågående angrepp mot USA och andra demokratier i världen".

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM