Svensk häktad för två våldtäkter på Rhodos

avIsabelle Nordström, Petter J Larsson, Vasilios Hatciliamis

Publicerad:
Uppdaterad:

RHODOS. En svensk man i 20-årsåldern har gripits misstänkt för att ha deltagit i två gruppvåldtäkter på Rhodos.
Båda kvinnorna som utsatts är svenska.
– Polisen grep denne svenske medborgare som en av de misstänkta för att ha våldtagit dessa två kvinnor, säger mannens försvarare Georgios Lampadakis till Aftonbladet.

Mannen har tidigare medverkat i en dokusåpa som sänts i svensk tv. Han är från Mellansverige men har bott på Rhodos de senaste åren. Mannen greps av grekisk polis förra torsdagen, den 28 juni.

Nu är han misstänkt för att ha deltagit i två gruppvåldtäkter på den grekiska ön.

Poliser på stationen i den lilla staden känner till fallet. De bekräftar att mannen häktats men säger att de inte får kommentera det närmare. De hänvisar till åklagaren, som inte heller vill ge några kommentarer. Ett pressmeddelande bekräftar att en utländsk man misstänks för upprepade våldtäkter.

1 av 4 | Foto: Robin Lorentz-Allard

Attackerades på stranden

Enligt Georgios Lampadakis, mannens advokat, är båda kvinnorna som anmält våldtäkterna svenska.

Den första våldtäkten uppges ha inträffat en natt strax före midsommar. Enligt den 19-åriga kvinnas anmälan så mådde hon dåligt och lämnade baren hon var på för att vara ensam på stranden. På baren jobbade den nu misstänkte svensken.

På stranden ska en man ha närmat sig henne, våldtagit henne och kallat på fler män som fortsatte våldtäkten.

Den andra kvinnan, som är 18 år, var en vecka senare på en bar med två väninnor. Även 18-åringen ska ha gått ner till samma strand som 19-åringen– där hon blev angripen av en större grupp män. Några ska ha tagit tag i henne, lyft upp hennes kjol och våldtagit henne.

Nekar till anklagelserna

Den svensken mannen nekar till alla anklagelser. Han säger, enligt grekisk media, i förhör att han haft sex med 15 skandinaviska kvinnor under de senaste tre veckorna – och att alla givit sitt samtycke.

– Han är anklagad för två fall av gruppvåldtäkt och polisen grep denna svenska medborgare som en av de misstänkta för att ha våldtagit dessa två kvinnor, säger Georgios Lampadakis till Aftonbladet.

– Men sanningen är annorlunda. Han nekar till allt. Han säger att han inte deltog i gruppvåldtäkterna utan att han hade sex med dessa kvinnor i sitt rum, med deras samtycke. Allt detta kanske hände senare, efter att han haft sex med dem.

Enligt advokaten finns flera bevis på att hans klients historia stämmer, bland annat sekvenser från övervakningsfilmer.

Är häktad

Grekisk media skriver att den 18-åriga kvinnan chockades svårt och inte kommer ihåg några detaljer från våldtäkten.

– Det tog en vecka för henne att känna igen honom och det finns tvivel på att han är mannen som våldtagit henne eftersom polisen inte visade upp några andra personer, säger advokaten, som också säger att hans klient är mycket ledsen över anklagelserna.

– Han säger att kvinnorna till hundra procent visste vad de gjorde med honom.

Kan sitta i upp till 18 månader

Under måndagen förhördes mannen av en domare i domstol eftersom myndigheterna är rädda att han ska lämna landet innan en rättegång, uppger advokaten. Enligt honom kommer svensken nu att sitta häktad fram till sin rättegång – vilket han tror kan ta åtta till tio månader.

Enligt grekisk lag kan en misstänkt hållas häktad i upp till 18 månader utan rättegång.

Det är inte känt om fler personer är gripna för inblandning i gruppvåldtäkterna.

UD: Kan inte bekräfta

Grekisk polis uppger att de lämnat över information om den häktade mannen till svenska ambassaden i Aten. Men varken UD eller ambassaden vill uttala sig om ärendet.

– Vi känner till uppgifterna, men kan inte bekräfta dem. Det finns inget konsulärt ärende, det är upp till personen själv om det ska startas ett sådant, säger Rasmus Eljanskog, kommunikatör på UD press.

Så tipsar du Aftonbladet

Tipsa! är det enklaste och snabbaste sättet att skicka tips, bilder och video till oss.
Du når redaktionen dygnet runt via knappen Tipsa! i Aftonbladet-appen. Du kan också ta kontakt med oss på andra sätt.
Mejl: tipsa@aftonbladet.se
SMS/MMS: 71000
Tipstelefon: 08-411 11 11
Har du ett känsligt tips: Kontakta oss genom Secure Drop
Tänk på detta vid en nyhetshändelse: Var aldrig i vägen för räddningspersonal eller polis. Utsätt inte dig själv eller andra för risker. Tänk på den personliga integriteten. Var inte för närgången utan håll dig på behörigt avstånd.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Rhodos

Våldtäkt