Jättehaj fångades – vid dansk badplats

avMalin Wigen

NYHETER

Egentligen var danske Bo Nielsen och hans besättning på jakt efter skarpsill – men istället fick de upp en betydligt större fisk, skriver Ekstrabladet.

Besättningen på den danska trålaren ND 58 fick sig en rejäl överraskning när de fick en oväntad fångst i fredags. De befann sig cirka tio kilometer utanför Hvide Sande, en dansk badort, i Västjylland och fiskade efter skarpsill som de gjort flera gånger förr. När de drog upp nätet hade de lyckats fånga ett betydligt större havsdjur – nämligen en fyra och halv meter lång rävhaj på 300 kilo.

– Jag har fångat en tidigare som var ungefär hälften så stor, men mina unga fiskare har aldrig sett en sådan, så de såg riktigt förvånade ut, säger Bo Nielsen som ledde besättningen, till Ekstrabladet.

Men trots att han har sett lite av varje komma upp från vattnet slår inget fredagens haj. 

– Tyvärr var den död när vi drog upp den. Den hade antagligen fastnat i trålaren och inte kunnat ta sig ut. Det är synd. Det förtjänade att kastas tillbaka och leva vidare, säger han.

1 av 6 | Foto: Henrik Carl, Statens Naturhistoriske Museum
Här är rävhajen som de fick upp i sitt nät.

”Sällsynta i vårt vatten”

Istället rengjorde man hajen och la den med is och kontaktade naturhistoriska museet i Danmark som har hämtat den.

Rävhajar är mycket sällsynta i vårt vatten och i databasen över fiskares uppgifter finns det information om 30 fångster genom tiden”, skriver Fiskeatlas, som kartlägger dansk fisk, i ett Facebookinlägg.

Rävhajar kan bli sex meter långa och väga cirka 500 kilo. De är lätta att känna igen då de har en extremt lång svans som de använder som en piska vilken förlamar eller dödar födan.

Den uppfångade hajen ska bevaras så att den kan användas till forskning, skriver Ekstrabladet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Fiske

Danmark

Hajar