Bränder fortfarande utom kontroll

avAftonbladet

NYHETER

MSB har aktiverat en nationell stab för att tackla de många bränderna i Sverige – natten mot onsdag blossade nya bränder upp.

Ett av de italienska specialplanen som ska hjälpa till med släckningsarbetet har tekniska problem.

– Vi vill ha första tjing på planen men vi har inte fått något besked ännu, säger Peter Nystedt, räddningschef i Ljusdal.

– Vi vill ju alla ha planen, överallt, säger Monica Landin vid räddningstjänsten i Jämtland.

FÖLJ VÅR DIREKTRAPPORT

Under onsdagsförmiddagen kommer ett av de italienska vattenbombplanen att börja flyga över bränderna i Jämtland.

– Det första planet kommer att flyga kring Fågelsjö/Lillåsen. Det är Jämtlands länsstyrelse och räddningstjänst som har begärt den resursen, säger Erika Espino, presskommunikatör på MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

– Jag har ingen exakt tid men vid 9.30-10 hoppas vi att de ska kunna vara där.

1 av 5 | Foto: LÄSARBILD
Italiensk brandflyg skopar upp vatten från Orrmosjön.

Bränder utom kontroll

Under natten uppstod nya bränder i Ljusdals kommun, som man lyckades släcka med helikopter. Men fyra större bränder i området är fortfarande utom kontroll.

– Vi jobbar på så gott det går och har lite förhoppningar kring de vattenbombande planen från Italien, säger Peter Nystedt, räddningschef i Ljusdal.

– MSB bestämmer hur de ska fördelas och jag håller på att jaga tjänsteman i beredskap där för att säga att vi vill ha första tjing på dem men vi har inte fått något besked ännu.

Planet har tekniska problem

Enligt räddningstjänsten i Jämtland har det andra brandbekämpningsplanet ett tekniskt problem. ”När de kan jobba tillsammans blir effekten av deras arbete mer än dubbelt så bra,” skriver räddningstjänsten på sin hemsida.

Monica Landin, kommunikatör vid räddningstjänsten i Jämtland, har ingen information om vilket tekniskt problem planet drabbats av. Hon kan inte heller bekräfta hur man kommer att använda sig av planet.

– Jag har hört att det kom till Örebro i går men jag vet inte var det befinner sig nu, säger hon.

”Alla vill ju ha planen, överallt”

Det är räddningstjänsten via länsstyrelserna som hör av sig till MSB när de behöver stöd.

– Det är upp till MSB att prioritera hur de kommer att användas framöver, men vi vill ju alla ha planen, överallt, säger Monica Landin.

Klockan 09.43 uppmanade Krisinformation från svenska myndigheter boende i ett område i Älvdalen att snarast utrymma eftersom en brand i Trängslets skjutfält hastigt sprider sig mot nordväst.

Branden ska enligt Älvdalens kommun troligtvis ha startat vid ett blixtnedslag torsdagen 12 juli och varit svår att släcka på grund av odetonerad ammunition på marken i området.

Här rasar bränderna i Sverige just nu 00:39
Så blir vädret fram till helgen – tredygnsprognos 01:07
ARTIKELN HANDLAR OM

Bränder