Vi måste finnas där för ungdomarna

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-21

Pernilla Ekstrand , 30 år. Som mamma till en blivande tonåring tycker jag att det är viktigt att aktivt ta del i ungdomars liv. Jag hoppas att fler sluter upp till att nattvandra och på så sätt försöka lära känna ungdomarna i vårt samhälle.

I vår kommun beslutade sig politikerna för att göra drastiska förändringar. De ville spränga den barriär som finns mellan två områden i kommunen, två läger av ungdomar i samma kommun som utförde sitt eget lilla krig emot varandra.

Resultatet av denna drastiska åtgärd, som tom gick emot ungdomarnas vilja, var att flytta ungdomsgården från den ena sidan till den andra i hopp om att de skulle mötas på ny mark. För att praktiskt kunna göra detta flyttade man på vårt nätverkshus. Nätverkshuset var ett ställe där guldsjälar arbetade. De bedrev öppen förskola, hade babymassage, olika ungdomsverksamheter, familjeterapi, rådgivning och de fanns där som ett nätverk runt hela vårt kommunsamhälle. Lokalen låg i ett bostadsområde. De hade stora fönster och varje gång man gick förbi gladdes man åt att se barnen leka, föräldrar sjunga och skratta tillsammans. Nu fick de flytta, till en nedlagd skola, som sedan blev uppköpt privat.

I den totalrenoverade lokalen finns nu Ungdomens hus. Det har blivit otroligt populärt ställe att hänga på och utanför. Det ligger mitt i vårt bostadsområde!

Om du går från stationen för att nå ditt hem, är det den vägen du ska ta, förbi Ungdomens hus. I lokalen ekar det stundvis tomt, utanför står de och hänger. Den tänkta ökade samhörigheten har blivit en otrygghet för övriga invånare.

Jag tänker inte studera statistik för denna krönika, men efter vad jag har hört och själv upplevt har det blivit ökad gängverksamhet, ökad vandalisering och brottslighet. Jag gick med i en nybildad grupp som ska nattvandra i kommunen. Nybildad! Var det detta kommunen strävade efter i sina försök att föra samman dessa ungdomsgäng? Är inte Ungdomens hus menat som en plats där ungdomar kan hålla till istället för att hänga ute och driva runt? Hur kommer de sig att det efter att ha lagt ner så mycket pengar och resurser, endast har försämrat vårt område?

Nu kan man inte gå ut om kvällarna. Två helger i rad har polisen varit utanför husen på grund av ungdomsgäng som bestämt tid och plats för uppgörelse. Nu är vi ca 40 vuxna som måste styra upp efter kommunens misslyckande. Det återstår bara att se om vi kan lyckas där kommunen med alla dess resurser fallerade. Vi ses där ute!

Pernilla Ekstrand

ANNONS