"Vi känner oss svikna"

Volvokoncernen varslar ytterligare anställda. Nu är det 900 personer i Skövde, Köping och Göteborg som drabbas.

– Vi känner oss oerhört svikna av företaget kring den här uppgörelsen, säger klubbordförande Lars Ask.

Nedskärningarna sker på Volvo Powertrain, som tillverkar och utvecklar motorer, växellådor och drivaxlar till bland annat lastbilar enligt SVT Rapport.

Det är främst anställda på anläggningen i Skövde som berörs. Där blir 580 personer av med jobbet. Dessutom varslas 210 personer i Köping och 110 i Göteborg.

Finns inga åtgärder

Lars Ask, klubbordförande på Metallfacket i Skövde, är mycket besviken efter beskedet även om han visste att företaget var övertaligt.

– Vi har talat om övertalighet sedan semestern. Men att det skulle bli varsel i det här skedet kommer som en överraskning, säger han till Aftonbladet.se.

För nio år sedan kom direktiv om att företaget måste dra ner antalet anställda med 300 personer. Den gången löste man det med en rad åtgärder, som utbildningar och avtalspension, och ingen behövde gå ut i arbetslöshet.

– Vi har hela tiden fört samtal om ytterligare åtgärder men nu har vi inga i pipen. Det gör mig oerhört besviken och förbannand. Vi känner oss svikna av företaget kring den här uppgörelsen, säger Lars Ask.

Varslen är väntade

– Man kan konstatera att vi tidigare haft rekordnivåer och det som nu sker är en anpassning till den rådande marknaden, säger Mårten Wikforss presschef på Volvo till Rapport.

Mårten Wikforss är inte förvånad över att företaget måste varsla ytterligare anställda.

– Det är inte oväntat att det kommer. Det säljs helt enkelt inte lika mycket bilar som förr, säger han.

6300 anställda i Sverige

Klubbordförande Lars Ask är skeptisk till att det inte skulle finnas pengar som kan hindra att de anställda behöver gå ut i arbetslöshet.

– När det gäller bonusar finns det kreativitet men när det gäller att rädda människor finns varken kunskap eller vilja, säger han till Aftonbladet.se.

Enligt SVT arbetar totalt 6300 personer på Volvo Powetrain i Sverige. De som blir av med jobbet i Köping bygger växellådor medan de i Göteborg arbetar med inköp, konstruktion och produktutveckling.

Volvo storvarslar

Volvokoncernen har lagt flera varsel under året.

30 september. Volvo lastvagnar varslar 610 anställda i Tuve i Göteborg och 370 i Umeå.

29 oktober. Volvo lastvagnar varslar 250 anställda i Tuve i Göteborg och 150 anställda i Umeå.

Publisert: