Krigsfartyget som är byggt med WTC-stål

NYHETER

”Det får så att säga askan att återuppstå för att göra bra saker för landet”

1 av 3 | Foto: AP
Det nya krigsfartyget USS New York.

7,5 ton stål från de kollapsade World Trade Center-tornen användes vid konstruktionen.

Det nya krigsfartyget USS New York ska användas i kriget mot terrorismen.

– Det får så att säga askan att återuppstå för att göra bra saker för landet, säger Bill Glenn, talesman för krigsfartygets konstruktör Northrop Grumman.

I går döptes det 209 meter långa och 24 900 ton tunga amfibie-krigsfartyget vid en ceremoni i Avondale i delstaten Louisiana i USA.

En del av fartygets för är konstruerad av stål som kommer från World Trade Center-tornen som kollapsade efter terrorattacken den 11 september 2001.

”Till helvetets portar”

Tusentals människor, däribland anhöriga till offren i terrorattacken, närvarade vid ceremonin.

– Må gud välsigna detta skepp och alla som seglar med henne, sa ställföreträdande försvarsministern Gordon Englands fru Dotty innan hon krossade en champagneflaska mot fartygets skrov.

USS New York, som kommer att bli en del av den amerikanska flottan nästa år och få kommendörkapten F Curtis Jones som befälhavare, kommer bland annat att användas i operationer mot terrorism, uppger nyhetsbyrån AP.

– Om USS New York så måste följa Usama bin Ladin till helvetets portar kommer Jones och hans besättning ha mitt fulla stöd, sa den republikanske New York-kongressledamoten Vito Fossella till åhörarnas ovationer, skriver AP.

”Never forget”

Krigsfartyget var redan planerat när terror-attackerna mot World Trade Center inträffade, men hade då inget namn. New Yorks dåvarande guvernör George Pataki bad då marinen att ge fartyget namnet ”New York”, vilket krävde ett undantag från marinens regler, eftersom delstaters namn vanligtvis ges endast till u-båtar.

Lee Ielpi, ordförande för en anhörig-organisation till offren i 11 september-attackerna, säger:

– Det här sänder en signal om att vi står starka. När det här fartyget skär genom vågorna kommer det att skicka en krusning. Den krusningen kommer att säga: ”Vi värnar vår frihet”.

USS New York är det femte skeppet i den amerikanska marinens San Antonio-klass. Det har en ordinarie besättning på 360 personer och kan transportera upp till 800 soldater.

Skeppets motto är: ”Never forget” (”Glöm aldrig”).