Hillarys sista strid?

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-04

AUSTIN. I natt höll Hillary Clinton talen som kan vara hennes sista i den här infernaliska valrörelsen.

Om nu någon vågar upplysa den alltjämt segervissa kandidaten om att slaget är förlorat.

Till och med Bill Clinton har tvingats erkänna:

Om hustrun förlorar någon av de två stora delstaterna i natt – Texas eller Ohio – är hennes chanser att bli demokratisk presidentkandidat i princip spolierade.

Och det är just vad som ser ut att hända.

Obama leder i Texas

Hon har fortfarande ett litet övertag i Ohio, men i Texas leder Barack Obama knappt sedan några dagar.

Det betyder att Hillary kan ha gjort sitt nu, att Clinton-eran i amerikansk politik i princip kan vara över.

Men det var sannerligen inget som märktes under de två möten den 60-åriga senatorn höll här i ett blåsigt och grått Austin i natt.

Clinton segerviss

Flankerad av celebriteter som Eva Longoria och Melanie Griffith gav hon tvärtom ett närmast trotsigt segervisst intryck.

– Det krävdes en Clinton för att städa upp efter den förste Bush. Det krävs en efter den andra också, dundrade hon med raspig men fast stämma.

Den attityden oroar somliga.

Medan hennes strateger drabbats av depression och ofta avslutar kvällarna med långa, muttrande barrundor i kampanjstäderna verkar kandidaten själv tro på vinst.

Det finns farhågor om att Hillary inte kommer att vilja lyssna på den medarbetare som får det tvivelaktiga nöjet att meddela att racet är över.

Skulle hon vinna i exempelvis Ohio tror många att hon tar det som inteckning för att kampen måste gå vidare.

Inte redo att ge upp

Hillary Clinton kan fortfarande försöka utföra trollerikonster med sina superdelegater – och hon kan fortfarande försöka få de utom tävlan-segrarna i diskvalificerade Florida och Michigan att räknas.

Ett sådant upplägg skulle kunna slita det demokratiska partiet i stycken. Men ingen som sett Hillary Clinton de senaste dagarna tror att hon är redo att ge upp.

Så kan det gå - tre olika scenarior

Hillary Clinton vinner

?Att vinna Texas och Ohio sägs vara sista chansen för Clinton för att komma ikapp Obama. Segrar hon i dag är hon fortfarande med i spelet. För att minska delegat-klyftan måste hennes seger vara väldigt tydlig. Vinner Clinton med liten marginal är dock Obama fortfarande med i leken.

Barack Obama vinner

??Allt fler i Obama-lägret – liksom många andra – tycker att Hillary ska lägga ner kampanjen om hon förlorar i dag.

Obama har vunnit elva segrar i rad. Tar han de folkrika delstaterna Texas och Ohio så har han vunnit mycket – inte minst internt.

New York Times publicerade nyligen opinionsmätningar som visar att Obama skulle ha bäst chans att besegra John McCain.

Dött lopp

??Blir demokraternas interna kampanj för långdragen kan det göra mer skada än nytta, det kan gynna republikanske kandidaten senator John McCain.

Källa: Real clear politics