Aftonbladet bjuder in hackare på kaffe

Publicerad:
Uppdaterad:

Tidningens chefredaktör Jan Helin: ”Kom och hälsa på – jag ska lyssna på er och förklara hur jag ser på saken”

Aftonbladets chefredaktör Jan Helin bjuder in hackarna.
Foto: EIVIND VOGEL-RÖDIN
Aftonbladets chefredaktör Jan Helin bjuder in hackarna.

En sammanslutning som kallar sig Vuxna Förbannade Hackare (VFH) gillar inte Aftonbladet.

Gruppen är extremt skickliga på datorer. Genom att ta sig in i Aftonbladets datasystem har de på punkt för punkt avslöjat svagheterna i våra system.

Så långt är det obehagligt för oss som arbetar på Aftonbladet och ett problem för oss som företag.

Den positiva sidan är att det för varje svaghet de avslöjar stärker vår säkerhet för framtiden.

Men helt säkra kommer datasystem aldrig att bli. Det är som lås på bilar. Den som är redo att begå brott kommer att kunna bryta sig in. Världens starkaste säkerhetssystem kring datorer omgärdar amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon. Där tog sig hackare in så sent som i juni i fjol.

I går bevisade VFH att våra värsta farhågor var sanna: de har tagit sig långt in i våra system. I praktiken var materialet hackarna publicerade i går ett angrepp mot våra annonskunder. Det betyder att de är inne på domäner som ytterst rör Aftonbladets vd Carl Gyllfors och jag ska inte mer orda om det.

Men VFH:s nya uppgifter visar ytterligare en sak: De kan nu ha tillgång till information som är källskyddad enligt svensk grundlag. På ren svenska: journalisters kontakter med källor. Det är vårt allra heligaste.

I den stund Vuxna Förbannade Hackare skulle få för sig att sprida sådan information riktar sig deras attack inte längre mot Aftonbladet.

Då är det dig som medborgare VFH ger sig på. Din rätt att vara skyddad som källa om du vänder dig till en journalist för att få en orättvisa eller oförrätt granskad.

Varför gör Vuxna Förbannade Hackare detta? Låt oss lyssna på dem själva i sin programförklaring. Där skriver de:

”Folket måste göras påminda om att det media skiter ur sig och trycker på oss inte alltid är sanningen. Istället väljer man att köra på det som säljer och en jävla massa snyfthistorier och smutskastning av människor.”

Jag bläddrar i de senaste dagarnas tidningar som jag varit ansvarig utgivare för och försöker se vad som gjort VFH så förbannade.

Är det vårt avslöjande av biståndsskandalen i Tanzania?

Är det storyn om att några av Sveriges mest kända personer kommer att vittna i ett våldtäktsmål mot en svensk världsstjärna?

Är det vår ingående skildring av tragedin i Rödeby?

Vårt avslöjande att hemliga försvarsdokument legat och skräpat på ett bibliotek?

Är det de skakande bilderna på popikonen Britney Spears när hon förs i ambulans till psyket?

Vår förbehållslösa och översvallande glädje över Charlotte Kalla?

Jag är nytillträdd chefredaktör för Aftonbladet och på riktigt intresserad av vad i vår journalistik som gör Vuxna Förbannade Hackare så upprörda att de begår brott. Därför säger jag så här:

Kom och hälsa på mig på redaktionen i dag klockan 15.00, eller på måndag samma tid. Vi kan göra något så omodernt men mysigt som att dricka eftermiddagskaffe. Jag ska med spänning lyssna på er och förklara hur jag ser på saken.

Jan Helin ,

chefredaktör,

Aftonbladet

Publicerad: