När började vuxenvärlden stå vid sidan av, medan 15-16-åringar super sig fulla?

avPeter Kadhammar

Aftonbladets Peter Kadhammar: Vem skaffade fram spriten?

En omständighet kring dödsmisshandeln av Riccardo Campogiani återkommer gång på gång men ingen tycks fästa något avseende vid den.

”Stämningen var god i lokalen med musik, dans och alkohol”, står det på sidan 26 i domen.

Festen arrangerades av en flicka som fyllde 15 år. Inga vuxna var närvarande. Flickan bjöd ett tiotal vänner på middag och senare på kvällen var det ”eftersläpp” för 50 till 70 inbjudna i åldern 15 till 18 år.

Öl och champagne

Så här berättar några av tonåringarna som var med på festen:

”I lokalen fanns det även en del alkoholhaltiga drycker såsom öl berättar X som själv bjöds på ett glas champagne.”

”Han hade liksom många andra druckit alkohol, cirka 4-5 starköl”.

”Folk hade med sig egen alkohol”.

”Hon var ganska berusad under kvällen.”

”Hon kom dit runt 24-tiden och var enligt egen utsago ganska full.”

”Hon var småfull och berättade att hon blivit slagen av en kille.”

”Y var jättefull medan Z var till viss del nykter.”

En av de 16-åringar som i går dömdes för misshandel, grov misshandel och vållande till annans död sa i tingsrätten att han hade druckit tre eller fyra öl innan han gick till festen. I ett polisförhör beskrev flickan som hade festen samme 16-åring:

Full och aggressiv

”NN var full för han satt på en stol utanför där folk låste in kläder och väskor. Han sluddrade, men var lugn... Men så fort någon sade något, vad som helst, till honom blev han aggressiv och började skrika.”

När bråket började säger ett annat vittne att det hade ”karaktären fylleslagsmål”.

Jo, jag vet att ungdomar i alla tider har kommit över alkohol: att någon gång försöka – och lyckas – skaffa sprit eller öl är för många en etapp på vägen till att bli vuxen.

Det må vara hänt.

Men när började vuxenvärlden stå vid sidan av och se på medan 15-16-åringar super sig fulla?

– Berusning bland ungdomar är den enskilt största bidragande orsaken till våldsbrottslighet, säger Torbjörn Nilsson, chef för Stockholmspolisens ungdomsrotel.

Det är inte säkert att Riccardo Campogiani skulle levt även om alla på festen hade varit spiknyktra. Men det hade i alla fall inte blivit något bråk med karaktären ”fylleslagsmål” utanför festlokalen.

Förra veckan läste jag Karlskronapolisens utredning om dödsskjutningen i Rödeby. Flera av de ungdomar som åkte upp till gården för att terrorisera familjen (där pappan tog fram hagelgeväret) hade druckit öl och vodka.

Kan ge fängelse

Polisens utredare försökte även ta reda på vem som hade försett ungdomarna med alkohol. Utredarna fick inget svar men de gjorde i alla fall ett försök, vilket hedrar dem.

Att ha ihjäl en annan människa är den allvarligaste illgärning som finns. Det är lätt att allt annat läggs åt sidan i en sådan utredning.

Men langning är ett allvarligt brott, och det är särskilt allvarligt om den som tar emot alkoholen är under 18 år. Det är ett brott som kan ge upp till två års fängelse.

Vem skaffade fram spriten, champagnen och ölen som tonåringarna drack?