Mugabe godkänner Tsvangirai som premiärminister

Foto: Thabo Mbeki och Robert Mugabe under lördagens möte.
NYHETER

De bittra rivalerna om styret i Zimbabwe ser ut att vara eniga om de stora dragen i ett försoningsavtal och ny politisk maktfördelning, men det blir Sydafrika som får ta sig an att plita ner detaljerna.

Foto: Morgan Tsvangirai.

Den internationellt utskällde president Robert Mugabe, den utmanövrerade oppositionsledaren Morgan Tsvangirai och så Arthur Mutambara, ledaren för den ena fraktionen av oppositionspartiet MDC, ”checkade in” på ett hotell i Harare på söndagen för att ta fram en lösning på krisen i Zimbabwe som alla parter kan acceptera utan att förlora ansiktet.

Sydafrikas president Thabo Mbeki, som flugit in kvällen före, väntade vid förhandlingsbordet i en för dagen blomsterprydd balsal, och skulle fortsätta agera medlare mellan de forna bittra antagonisterna.

Ett avtal om maktdelning i Zimbabwe var nästan klart, sade Mutambara till reportrar i huvudstaden.

Mugabe åtalsimmun

Tsvangirai segrade i första omgången av presidentvalet i Zimbabwe, men regimens våld mot oppositionella fick honom att hoppa av andra valomgången.

Försoningsavtalet innebär nu troligen att Mugabe beviljas åtalsimmunitet i Zimbabwe för de politiska brott han anklagats för. Det blir svårare att slippa undan internationella efterlysningar och åtal om han lämnar landet – och det vet han, menar kännare. Därför har han krävt ett uttalat löfte i Zimbabwe om att han inte kan utlämnas.

Landfördelning

Zimbabwiska tidningar skrev på söndagen att herrarna på hotellet redan kommit överens om kärnfrågor som jordfördelningen. Mugabe har sedan självständigheten från Storbritannien 1980 exproprierat över 4 000 farmar som ägdes av vita i en kaotisk och ofta våldsam landreform.

Kvällen före mötet meddelade en talesman för regeringspartiet Zanu-PF att Robert Mugabe har gått med på att Morgan Tsvangirai blir premiärminister och han själv president, även om det var oklart hur mycket makt som var och en skall få.

Internationell press

Tsvangirai har tidigare sagt att han kan samarbeta med ”moderata” element av Mugabes regim, men inte dela makten med Mugabe.

Bägge sidor är under stor press från andra afrikanska länder att lösa det politiska dödläget. Zimbabwes ekonomi har under Mugabes styre rasat ihop, över en fjärdedel av befolkningen lever av internationella hjälpsändningar, och hundratusentals människor har flytt till grannländerna undan misär och våld från Mugabetrogna styrkor. Sydafrika ska inom de närmaste veckorna hålla fler möten med parterna och ta fram en slutgiltig version av avtalet.

TT