Test: Bästa sladdlösa trimmern

Publicerad:
Uppdaterad:

Pris och prestanda hänger ihop

En trimmer utan sladd underlättar arbetet i trädgården. Men de billigare varianterna kommer man inte långt innan det är dags att ladda om batteriet.

Det visar ett stort test gjort av Testfakta.

Foto: Testfakta
Tänk på att skydda dig när du använder din trimmer.

I många svenska trädgårdar förs det just nu en hård kamp mot naturen och sladdlösa trädgårdstrimrar har blivit ett allt populärare vapen i striden. I takt med att batteritid och prestanda förbättrats har också försäljningen ökat dramatiskt de senaste två åren. Testfakta gav därför Svensk Maskinprovning (SMP) i Alnarp i uppdrag att testa nio av de vanligaste modellerna.

– Rent generellt kan man väl säga att de flesta trimrarna i testet är lätta att använda och att det i dag finns flera maskiner till ett hyfsat pris med en prestanda i nivå med nätdrivna varianter, säger Peter Ståhl, enhetschef på SMP i Alnarp.

Kolla batteriet

Bäst i klassen blev Flymo – främst för dess höga kapacitet och för att den är lätt att arbeta med. Totalbetyget dras dock ned av att konstruktionen med batteriet separat i en sele runt midjan eller över axeln gör själva trimmern något framtung.

En viktig sak att tänka på med batteriet är om laddaren är automatisk eller inte. Fyra av de testade modellerna hade automatisk laddare, vilket är att föredra enligt Peter Ståhl.

– Om laddaren inte är automatisk måste man komma ihåg att ta ur batteriet när det är färdigladdat. Annars finns risken att det överladdar och förstörs.

Klart sämst i testet var Hurricane från Bauhaus med bottennoteringar i nästan allt. Priset på runt en femhundring är däremot överlägset lägst. De flesta modeller ligger på drygt det dubbla.

– Testet visar att pris och prestanda följer varandra. Hurricane är en riktig lågprisvariant, säger Peter Ståhl.

Stövlar och hörselskydd

Alla testade maskiner uppfyller de formella säkerhetskraven med bland annat skyddande kåpa runt klipphuvudet och skydd mot oavsiktlig start. Men att ge sig ut och trimma i bara badbyxorna är inte att rekommendera, menar Ola Melin, parkchef vid lantbruksuniversitetet i Alnarp.

– På grund av stenstänk och annat ska man alltid ha långbyxor, kängor eller ordentliga stövlar och skyddsglasögon. Även hörselskydd är bra om det bullrar mycket, säger han.

Det är dock inte bara nakna ben som måste skyddas, enligt Ola Melin.

– Det är oerhört viktigt att inte skada träden när man trimmar trädgården. Skadas barken kan det bildas röta vilket kan minska trädets livslängd med upp till 20 år. Därför är det bättre att ta de sista grässtråna med trädgårdssaxen.

En helt annan miljöaspekt värd att notera är de batterier som sitter i trimrarna. Av totalt nio testade maskiner använder fyra nickel-kadmium-batterier och tre blybatterier. Båda anses farliga för miljön (se faktaruta).

Så trimmar du säkert

Några praktiska trimtips från Ola Melin, parkchef vid lantbruksuniversitetet i Alnarp.

Sätt på dig långbyxor, stövlar och skyddsglasögon som skydd mot stenstänk.

Var försiktig när du trimmar runt träd. Skadas barken kan livslängden minska med upp till 20 år.

Om du har en trimmer med plastlina får du aldrig stoppa något annat band än vad som är tänkt. Till exempel en stålvajer kan både förstöra motorn och vara farligt ur säkerhetssynpunkt.

Sköt om din trimmer så håller den längre. Gör rent och spola av efter användning. Olja in rörliga delar inför vintern och förvara torrt.

Om du röjer en äng kan det vara frestande att göra en tunnel rakt fram. Men det är mycket effektivare att röja stora sjok i taget.

Martin Hansson/Testfakta

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Trädgård