Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Gustav Adolf

TNT på burk med raklödder utlöste bomblarm

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-06-09

Åklagaren lägger ned förundersökningen

Påsen som utlöste bomblarmet på kärnkraftverket i Oskarshamn innehöll en förpackning som hade små mängder av sprängmedlet TNT på utsidan.

Men resterna kommer antagligen från polisens egen bombbil.

Åklagaren har nu lagt ned förundersökningen mot de två män som tidigare anhölls som misstänkta för förberedelse till sabotage.

Det finns ingen brottsmisstanke mot de två män som greps i samband med larmet den 21 maj och förundersökningen läggs ner, berättade kammaråklagare Gunilla Öhlin vid en presskonferens i polishuset i Oskarshamn i dag.

Inget misstänkt

Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, har undersökt resterna av plastpåsen med innehåll och varken hittat sprängmedlen TAPT eller TNT, uppger polisen.

Inledningsvis fick polisen uppgift om att det funnits TAPT på påsen. Denna uppgift har i efterhand visat sig vara oriktig. Uppgiften kom från Oskarshamns kärnkraftverk och polisen har ingen förklaring till den.

Det som polisen funnit är rester av PETN (pentyl) och nitroglycerin på den burk med raklödder som fanns i påsen.

– Men detta kommer troligen från bombtransportvagnen som plastkassen transporterades i, säger Sven-Erik Karlsson, informationschef för polisen i Kalmar.

Enligt polisen i Kalmar har händelsen inte kostat några större summor.

Kostade 100 miljoner

Men för kärnkraftsverket i Oskarshamn blir larmet en dyr historia. Den totala kostnaden efter blir omkring 100 miljoner kronor.

Reaktor O 1 hölls efter larmet avstängd i tre dagar. Dessutom försenades underhållsarbetet på reaktor O 2 eftersom arbetet fick ligga nere, uppger projektchef Bjarne Norén.

Polisen uppger i ett pressmeddelande att det mätinstrument som användes vid kärnkraftverket i Oskarshamn även vid andra tillfällen gett utslag på olika former av explosiva ämnen, men vid de tillfällena har mätresultaten varit betydligt lägre och när man gjort ett så kallat B-prov så har det alltid varit negativt.

Om samma utrustning skulle ge ett liknande utslag inom kort kommer OKG att agera på samma sätt.

– Om samma sak händer igen måste vi agera likadant, säger Bjarne Norén.