Bill Clinton – ingen vän än

Foto: Bill Clinton har inte slutit upp helt bakom Barack Obama än. Han har tillochmed berömt Obamas republikanske rival John McCain.
NYHETER

NEW YORK. När Hillary Clinton och Barack Obama återförenades i New Hampshire-staden Unity i början av sommaren sågs det som slutet på den påstådda fejden mellan Clinton-paret och Obama. Men Bill Clinton verkar inte ha slutit fred med Obama än.

I måndags berömde han Obamas rival John McCain.

Under ett tal på en energikonferens i Las Vegas sade Bill Clinton att han ”uppenbarligen föredrar senator Obamas energipolitik”. Sedan fortsatte han:

– Men John McCain har den bästa energipolitiken av någon republikansk presidentkandidat. Jag är väldigt nöjd med diskussionen om detta i presidentkampanjen.

I ett presidentval som allt mer ser ut att bli väldigt jämnt var det ett välkommet uttalande för John McCain. Men det var salt i såren på Barack Obama, som är mån om att sluta fred med paret Clinton inför demokraterns nationella konvent i Denver nästa vecka, där både Bill och Hillary ska hålla tal.

Enligt tidningen Newsweek har Bill Clinton fortfarande inte accepterat att Barack Obama vann primärvalet över Hillary Clinton.

En av Hillary Clinton-kampanjens anställda har vädjat till Obama att tillbringa lite tid med Bill Clinton på tu man hand, eftersom Bill är ”sårad, och därmed ett potentiellt hot” mot Obamas kampanj.

Newsweek skriver att Obama- och Clinton-paren ”beter sig som motvilliga deltagare i en klassfest på mellanstadiet”.

När en journalist nyligen frågade Bill Clinton om han håller med om John McCains påstående att Obama ”inte är redo att bli president” svarade Clinton undvikande att ”man kan säga att ingen är redo att bli president”.

Enligt krönikören Maureen Dowd på New York Times påminner Bill Clintons beteende gentemot Obama om high school-tjejerna i filmen ”Mean girls”, som vägrar acceptera att det finns en ny elev som är mer populär än dem.

Under primärvalen var Bill Clinton ofta en av de mest högljudda Obama-kritikerna. I ett tal inför valet i New Hampshire i januari avfärdade han Obamas motstånd till Irak-kriget som en ”fantasi”. När Obama vunnit primärvalet i South Carolina sade Clinton att han inte bekymrade sig för det eftersom den svarte presidentkandidaten Jesse Jackson också vunnit två primärval där på 1980-talet – ett uttalande som många såg som ett försök att utmåla Obama som en kandidat som enbart attraherade svarta väljare.

Hillary Clinton själv förklarade vid ett tillfälle att hon hade ett starkare stöd än Obama bland ”hårt arbetande amerikaner, vita amerikaner”.

Tidigare i somras påstod flera politiska analytiker att Barack Obama kan få problem att attrahera de väljare som röstat på Hillary Clinton – i synnerhet kvinnor och vit arbetarklass. Men enligt sommarens opinionsmätningar har Obama ett betydligt större stöd hos dessa grupper än demokraternas presidentkandidat John Kerry hade 2004.

Många av Hillary Clintons supportrar har inte helt gett upp hoppet om att hon kan bli Obamas vicepresident. Men enligt New York Times är Hillary Clinton ”allt mer intresserad av fördelarna med att inte vara vicepresident, antingen för att kunna bli presidentkandidat igen om fyra år, eller för att kunna bli en långvarig nationell förespråkare för kvinnor och arbetarklassen i USA”.

I demokraternas konvent i Denver nästa vecka kommer både Bill och Hillary Clinton att hålla tal. Dan Gerstein, en demokratisk konsult i New York, säger till New York Times:

– Om Obama ändå bestämmer sig för att Hillary trots allt är den bästa vicepresidenten för att få honom att vinna valet skulle det vara den största överraskningen i amerikansk politisk historia.

Martin Gelin

ARTIKELN HANDLAR OM