Nyheter

”Nu kickar vi igång Sverige”

Av: 

Johanna Melén

NYHETER

Åtgärderna bygger på Reinfeldts samtal med företagare och arbetsförmedlare

Regeringen höll presskonferens i dag om åtgärdspaket.

Foto: scanpix

I dag kom paketet som ska hjälpa Sverige ur krisen.

Åtgärderna bygger på statsminister Reinfeldts samtal med företagare och arbetsförmedlare runt om i landet.

– Nu kickar vi igång Sverige på olika sätt, säger Fredrik Reinfeldt till aftonbladet.se.

Medan finansminister Anders Borg haft presskonferenser om stödpaket till bankerna och träffat europeiska toppolitiker i Bryssel har statsminister Fredrik Reinfeldt rest land och rike runt på studiebesök.

I dag presenterades resultatet av bland annat de resorna. Ett stimulanspaket på drygt åtta miljarder som tillsammans med budgeten på 32 miljarder ska göra krisen något mildare.

– Jag har suttit ned med företagare och arbetsförmedlare och ställt frågan: Är det något ni saknar i den här situationen? Säger Fredrik Reinfeldt.

”Årets julklapp”

Och det de saknat är tydligen mer stöd för de som blir arbetslösa i form av coachning, mer arbetspraktik och mer yrkesutbildning. Dessutom ska de långtidsarbetslösa stödjas genom fler så kallade nystartsjobb.

För att få igång byggsektorn införs skatteavdrag för den som vill reparera eller bygga om i hemmet.

– Det kan bli en del av årets julklapp. Att ge varandra en reparation, säger Reinfeldt.

Hur konkret ska det här hjälpa alla de som nu varslas och som riskerar arbetslöshet?

– Det är precis för dem som det här är utformat. För den som blir varslad på privatsidan träder en trygghetsförsäkring in i de flesta fall. 80 – 85 procent av de som varslas går aldrig ut i arbetslöshet. Men vi kompletterar nu Arbetsförmedlingens verktygslåda med kortvariga stödinsatser för att säkerställa att det här inte leder till ökad arbetslöshet i onödigt hög utsträckning.

– Men jag har varit tydlig med att säga att Sverige kommer att se ökad arbetslöshet. Det kommer nära nog hela världen att se.

”Jag tar ansvar”

Dryga åtta miljarder är långt ifrån de flerdubbla belopp som bland annat Svenskt näringsliv har krävt av regeringen. Fredrik Reinfeldt försvarar sig med att han leder en regering som sätter statens finanser i första rum.

– Jag tar ansvar för att inte driva ner de offentliga finanserna i diket. Vi ska vara glada över att vi har en regering som tar ansvar. Vi i Sverige talar paket i bemärkelsen saker som leder till förbättringar, medan många andra europeiska regeringar tar fram paket som betyder neddragningar och skattehöjningar.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

Publisert: