Hus och hem

”Nu är mitt rum mycket gladare!”

Av: 

Kristin Henriksson

NYHETER

Kassandras rum blev en riktig smällkaramell

När inredaren Bibi Persson svängde sitt magiska trollspö förvandlades sju­åriga Kassandras trista ”vuxenrum” till en rosa smäll­karamell.

Kassandra, snart sju år, och mamma Ulrika Säther bor i en tvåa med uteplats i Solna sedan ett år tillbaka. När familjen flyttade in var Kassandra sprudlande glad över att få ett eget rum, men Ulrika märkte snart att dottern i alla fall helst ville vara i mammas rum.

–?Jag frågade om hon ville byta rum med mig men det handlade mer om att hon inte trivdes för att det kändes som en annan vuxens sovrum. Men jag hade jättesvårt att själv se vad det var som behövdes, och vad som passar en flicka i hennes ålder.

Ulrika funderade länge på att måla om, byta ut plastgolvet och köpa nya möbler. Men inget kändes självklart.

–?Jag vet inte hur många turer jag gjorde till Ikea utan att komma hem med någonting vettigt. Ett tag tänkte jag att det skulle lösa sig om jag bara bytte ut vår gamla tv till en ny platt-tv. Jag fokuserade på helt fel saker, skrattar Ulrika.

Viktigt med trivsamt rum

Inredare Bibi Persson, menar att det är lika viktigt för barn som för vuxna, med ett trivsamt rum.

–?Är det inte mysigt så vill man inte leka i rummet med kompisarna och då blir det leksaker över hela lägenheten i stället. Min utmaning blev att lätta upp den tunga känslan och få plats med både skriv- och myshörna i det lilla rummet.

Solen strilar in genom Kassandras luftiga, rosafärgade gardiner och det är lätt att glömma hur rummet såg ut innan.

Ulrika, Kassandra och mormor strålar av lycka över resultatet. Tv:n som varit så svårplacerad har funnit sin plats på en rosamålad furumöbel, med flera fack för leksaker under. Mjukis­djuren är samlade i en tub av nät som slingrar sig likt en rosa orm från taket.

Säng med drömkänsla

Kassandras säng, som har placerats mitt i rummet, har fått en drömsk känsla tack vare en vacker sänghimmel med små fjärilar i olika färger.

Det smarta är att sängen nu även fungerar som rumsavdelare. På ena sidan finns en myshörna med två inbjudande sittsäckar. Den ena har Bibi sytt själv av ett färgglatt tyg från Ikea.

På andra sidan av sängen har det blivit en praktisk skrivhörna. Hyllorna är måttbeställda och rymmer Kassandras alla spel och böcker.

–?Det är den största bedriften som jag ser det. Den lilla ”skamvrån” var ett dött utrymme tidigare och hon behöver verkligen någonstans att sitta och skriva när hon börjar skolan.

Ulrika erkänner att hon är förvånad över den stora förändring som faktiskt skett med hjälp av ganska enkla och små medel.

–?När jag insåg att väggarna inte skulle målas om blev jag först besviken, för jag tänkte att det inte skulle bli någon större förändring. Men jag hade verkligen fel. Den gamla väggfärgen som tidigare kändes för mörk ser helt annorlunda ut i den här inramningen, säger Ulrika.

Lättbytt väggdekor

På ena kortväggen har Bibi klistrat upp en vacker rosa ”wallie”. Det är en självhäftande väggdekor som man lätt kan ta ner om man tröttnar eller ska flytta. En del av möblerna, som taklampan och det söta sängbordet, har hon köpt på Myrorna. Längs med det runda bordets kant har hon klistrat fast dekorationsstenar.

Hur mycket ska ett barn få bestämma själv om sitt rum.

–?Så mycket det går, men alla rum har så klart begränsningar och det kan vara en fråga om ekonomi också, säger Ulrika.

–?Jag håller med, säger Bibi, det första jag gjorde var att fråga Kassandra vilken hennes favoritfärg är. Hon sa rosa så jag körde på det även om rosa precis inte är min

favoritfärg. Med gult som accentfärg blev det både kul och levande. Jag tycker det är viktigt med färg i ett barnrum. Det stimulerar till kreativitet och lek.

–?Jag är också väldigt nöjd med all smart förvaring i lagom höjd för Kassandra. Tidigare kunde jag bli galen på alla saker överallt, säger Ulrika.

Räknar fjärilar

Men vad tycker Kassandra själv?

– Jag tycker att mitt rum är mycket gladare nu, säger hon och mamma tillägger:

–?Kassandra tillbringar all tid i sitt rum med dörren stängd numera. Särskilt älskar hon att sitta i sin myshörna. När hennes kompisar kommer över blir de också lika charmade varje gång.

Och på kvällen har en alldeles särskild liten ritual fötts.

–?Då räknar jag fjärilarna på min nya sänghimmel innan jag somnar, säger Kassandra.

ANNONS

Upp till 25% på solskydd för alla hudtyper - MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Hus och hem

Inredning