Han är mannen bakom Obamas hyllade tal

avSusanna Vidlund

NYHETER

27-årige Jon Favreau är en av presidentens närmaste män

Foto: SCANPIX
27-årige Jon Favreau har blivit utsedd till presidentens chefspenna.

Han har fått jobbet som presidentens chefspenna.

27-årige Jon Favreau trollbinder Barack Obamas väljare.

Kvällens tal blir hans viktigaste hittills.

Jon Favreau.

I kväll blir Barack Obama USA:s 44:e president och dessutom landets första svarta president. Han kommer svära presidenteden på Capitolium och därefter blir Vita Huset hans nya bostad.

Bakom Obamas framgång står en rad nyckelpersoner. En av dem är Jon Favreau, 27, som av Obama själv har kallats för hans tankeläsare. Favreau blir den yngste chefspennan genom tiderna i Vita Huset och många ser honom som något av ett underbarn.

– Barack litar på honom. Och Barack litar inte på alltför många när det gäller att lämna över sitt ord till någon annan, har David Axelrod som var Obamas kampanjchefsstrateg sagt tidigare.

Sena nätter

När Favreau skriver sina tal sitter han ofta uppe till tre på natten och stiger upp så tidigt som fem på morgonen. Han säger själv att han inte kan minnas när han sov längre än sex timmar en natt. För att hålla sig pigg dricker han kaffe.

– Det har inträffat att folk har sagt att de inte tror att jag är Barack Obamas talskrivare. Då brukar jag svara "om jag verkligen försökte stöta på dig, tror du inte att jag skulle komma på något mer extremt?" har han berättat för New York Times.

Avbröt Obama

Jon Favreau var endast 23 år gammal och hade precis tagit sin examen vid College of the Holy Cross i Worcester, Massachusetts i USA, när han för första gången mötte Barack Obama.

Obama övade på sitt tal när Favreau, som på den tiden tillhörde John Kerrys personal, avbröt honom. Han ansåg att senator Barack Obama var tvungen att ändra på en rad i sitt tal för att inte upprepa sig.

– Han liksom kollade på mig, lätt förvirrad som om han tänkte "vem är den där grabben", har Favreau sagt till New York Times.

Pank och arbetslös

Redan under John Kerry var Favreau talskrivare men efter det hade han blivit arbetslös. Han var som han själv har beskrivit det "pank och utnyttjade alla Happy Hour-specialerbjudanden som han kunde hitta i Washington".

Robert Gibbs, som var Obamas kommunikationsdirektör rekommenderade Favreau som följande år fick anställning hos Obama.

Kanaliserar Obama

Jon Favreau försökte ta in så mycket som möjligt av Obamas budskap och lyssnade på hans röst. Nu i efterhand beskriver Favreau hur han kan kanalisera Obamas idéer, meningar och fraser när han sätter sig ner för att skriva ett tal.

– Tricket med att skriva tal är att få klienten att uttala ens briljanta ord samtidigt som han på något vis får det att låta som om det kommer direkt från hans själ, säger Christopher Buckley som har varit talskrivare åt George Bush.

Själv säger Favreau att han har läst många av Robert Kennedys tal och har låtit sig inspireras av det. En annan stor inspirationskälla är John F. Kennedy. I framtiden kommer kanske Favreus tal åt Obama väcka inspiration hos framtida talskrivare.