Han ville arbetsträna – tappade sjukpenningen

avEva Buskas, Jens Kärrman

Magnus, 45, fick en riktig kalldusch

Foto: thomas johansson

Magnus Agar, 45, var sjukskriven i flera år.

När han blev bättre ville han börja arbetsträna.

Då drog Försäkringskassan in hela sjukpenningen.

En trasig disk i ryggen förstörde fem år av göteborgaren Magnus Agars liv.

Han som jobbat i livsmedelsbutik nästan 30 år utan några långa sjukperioder, kunde plötsligt knappt ta sig ur sängen på morgonen.

– Först trodde läkarna att det var diskbråck. Jag har gjort datortomografi, provat akupunktur, vilat, tränat och allt möjligt. Men inget hjälpte, det blev bara värre hela tiden, säger han.

”Jag trodde inte det var sant”

Före jul, efter år av olika behandlingar och en operation, ville han själv prova att jobba igen. Även om han fortfarande lider av nervsmärtor och inflammation i benen efter många års värk.

Först var handläggaren på Försäkringskassan positiv till att låta honom arbetsträna, till 25 procent. Men när försäkringsläkaren gett sitt utlåtande tog det stopp. I stället skulle Magnus börja jobba heltid direkt.

– Jag trodde inte det var sant. Jag har inte jobbat alls sen 2005, för mig är det ett företag bara att ta sig till jobbet, säger han.

Jobbar halvtid i dag

Hans gamla kompberg och en förstående arbetsgivare räddade honom. Nu försöker han jobba halvtid och tar kompledigt för resten.

– Jag har haft en jädra tur som har blivit trodd hela vägen och har en bra arbetsgivare. Det är inte alla som har det så.