Får det lov att vara ett glas bröstmjölk?

NYHETER

Snart kan kossan
dia människor

Foto: PRIVAT
Doktor Li Ning, professor i genetik vid Kinas lantbruksuniversitet.

SHANGHAI Det luktar, smakar och ser ut som mänsklig bröstmjölk.

Men det kommer från en genmanipulerad kossa.

Forskaren som tagit fram genmjölken tror att människor blir intelligentare av att dricka den.

– Det här är ju bra för mänskligheten, säger forskaren Li Ning aftonbladet.se.

Bröstmjölken är känd för sina goda egenskaper. Den är rik på antikroppar, proteiner, vitaminer och mineralämnen. Proteinerna är infektionsskyddande och höjer barnets immunförsvar och vissa tror till och med att barn som ammar blir intelligentare.

Chef för laboratorium

Nu har kinesiska forskare efter tre och ett halvt års experimenterande avlat fram kon som ger mänsklig modersmjölk. Hjärnan bakom det hela är Li Ning, han är professor i genetik vid Kinas lantbruksuniversitet och chef för ett stort statligt biotekniskt laboratorium. Han tror att mjölken kan leda till bättre modersmjölksersättning och att den också kan vara hälsosam för vuxna.

– För tio år sedan när mjölkindustrin i Kina kom igång och kineserna började dricka mer mjölk, var det många som fick ont i magen. Det var då jag började fundera på hur jag kunde göra mjölken mer anpassad till kineser. Då kom jag på att bröstmjölk är något vi alla människor dricker utan något problem. Samt att bröstmjölk har högt proteininnehåll, stärker immunförsvaret och hjälper hjärnan att utvecklas, berättar Li Ning.

Mänskliga gener

De här kossorna är alltså extrautrustade med mänskliga gener som gör att deras mjölk innehåller tre bröstmjölksproteiner: laktoferrin, lysozym och laktoalbumin. Laktoalbumin finns redan naturligt i komjölk men de kinesiska forskarna tror att den mänskliga varianten är nyttigare för människor. Laktoferrin och lysozym är bakteriedödande ämnen som förekommer i högre halter i bröstmjölk än i komjölk.

Li Ning tror på fullaste allvar att intelligensen skulle öka hos de vuxna som drack den här mjölken men han medger att det kräver långa studier för att bekräfta detta.

Matat möss

– Vi håller fortfarande på att samla data och har gett mjölken till möss men vi har inte börjat med försök på människor.

Han skulle inte heller ge mjölken till sina egna barn men uppger glatt att han har druckit den många gånger och att den smakar precis som vanlig mjölk.

Många kinesiska mejeriföretag har visat sig vara intresserade, bland annat ett av de största i Kina – Beijing Sanyuan. För övrigt det enda mejeriföretag som gick fläckfri ur ”mjölkskandalen”. I alla andra företags mejeriprodukter i Kina upptäckte man spår av melamin – ett ämne som ingår i hårdplaster.

Köttiga grisar

Li Nings senaste projekt handlar om att avla fram extra köttiga grisar. Grisarna har en mutation i samma gen som nötrasen Belgian Blue. Mutationen stänger av en gen som bromsar musklernas tillväxt. Följden blir monsterstora muskler. Än så länge har inga av Li Nings projekt blivit godkända av jordbruksministeriet. Men professorn är hoppfull.

– Jag är helt säker på att myndigheterna kommer att säga ja. Det här är ju bra för mänskligheten. Jag skulle vilja kalla biotekniken en revolution jämförbar med den industriella.

Anita Shum