Seger för Clinton och McCain

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-20

Clinton vann Nevada efter valbråk

Hillary Clinton har nu erövrat två delstater jämfört med Obamas ena.

John McCain gick segrande ur republikanernas primärval i South Carolina och demokraten Hillary Clinton tog hem potten i Nevada. Hennes seger grumlades dock av rivalen Barack Obamas anspråk på att ha fått flest delegater.

McCain och Clinton kunde efter lördagens framgångar göra anspråk på ledarpositionen i sina respektive partier, men utgången är fortfarande en öppen fråga.

Demokraternas nomineringsval i delstaten Nevada kantades av konflikter redan i förväg, med bråk om beslutet att hålla nomineringsmöten på lyxhotellen i Las Vegas, för att ge kasinopersonalen chans att rösta på arbetstid. Orättvist, tyckte Clintons anhängare utan att få gehör.

Efter rösträkningen förklarades Hillary Clinton som segrare med 51 procent av rösterna, mot Obamas 45.

– Jag antar att det var så här västern erövrades, sade Hillary Clinton till sina anhängare efter segern.

– Detta är en stor seger för Hillary. Detta är stort, detta är en stor dag, sade hennes kampanjchef Terry McAuliffe.

Valbråk

Men segeryran grumlades snart. Obamas kampanjgeneral David Plouffe sade att Clinton visserligen fått fler röster än hans kandidat, men att Obama kunde räkna in fler delegater vid höstens demokratiska partikonvent. Han hade fått 13 av delstatens delegater, mot Clintons 12, beroende på de komplicerade regler för viktning av röster i Nevada, där vissa delar av delstaten väger tyngre än andra.

Både Clintons kampanjkontor och ledaren för Demokratiska partiet i Nevada ifrågasatte anspråket från Obamas kontor.

Clintons seger i Nevada betyder att hon har erövrat två delstater mot Obamas enda, vilket ger henne vind i seglen inför den fortsatta kampen om att bli demokraternas kandidat i höstens presidentval.

Även republikanerna höll nomineringsmöten i Nevada och dem vann Mitt Romney som väntat. Romney hade dock ingen större konkurrens i Nevada. Valen i den västliga delstaten har i det närmaste ignorerats av andra republikanska presidentkandidater.

Viktig revansch

Desto mer krut lade republikanerna på lördagen på primärvalet i South Carolina. Där väljs visserligen färre delegater än i Nevada, men South Carolina anses mer inflytelserikt eftersom det är den första av sydstaterna som väljer mellan kandidaterna. Den 71-årige John McCain ledde med 33 procent när 93 procent av alla röster hade räknats. Mike Huckabee låg tvåa med 30 procent.

Segerns sötma förstärktes av att McCain förlorade mot GeorgeW Bush i just South Carolina i kampen om vem som skulle bli republikanernas kandidat för åtta år sedan.

– Tack, mina vänner, tack South Carolina för att ha fört oss först över mållinjen i det första primärvalet i södern. Det tog ett tag, men vad betyder åtta år när man är bland vänner, sade McCain i sitt segertal.

Han noterade också att i varje presidentval sedan 1980 har den som vunnit i South Carolina slutat som republikansk presidentkandidat.

En i det republikanska startfältet, kongressmannen Duncan Hunter från Kalifornien, kastade in handduken på lördagen, efter att ha slutat sist i de inledande primärvalen.