Nyheter

Jämtin: Så ska S undvika ett till personvalskaos

Av: 

Josefin Westin

Anette Holmqvist

Veronica Palm, ordförande för socialdemokraterna i Stockholm som nominerade Omar Mustafa till partistyrelsen, och Carin Jämtin, partisekreterare.
Veronica Palm, ordförande för socialdemokraterna i Stockholm som nominerade Omar Mustafa till partistyrelsen, och Carin Jämtin, partisekreterare.

NYHETER

Carin Jämtin tar nu kontroll över kaoset kring Socialdemokraternas personval.

Hon har tillsatt en arbetsgrupp som ska arbeta fram rutiner för större ordning och reda i framtiden.

– Det är vi skyldiga våra medlemmar, väljare och de som väljer att kandidera till ledande positioner i partiet, skriver partisekreteraren i en debattartikel.

Det är i svallvågorna efter bråket kring partistyrelseledamoten Omar Mustafa, som avsattes efter bara sex dagar på posten, som Carin Jämtin nu agerar. Socialdemokraterna har fått mycket kritik för sin hantering av ärendet. En kritik som är ”berättigad” enligt partisekreteraren.

– Det är tydligt att våra rutiner för valberedningsprocessen inte fungerat och att granskningen av kandidaterna uteblivit, skriver Carin Jämtin på SvD Brännpunkt.

Bättre bakgrundskontroll

För att undvika liknande fadäser i framtiden har Jämtin tillsatt en arbetsgrupp som ska ledas av nye partikassören Hans Dahlgren.

Han ska tillsammans med nuvarande ordförande för partiets valberedning Ilmar Reepalu och tidigare ordförande Lena Hjelm-Wallen gå igenom rutinerna i partiets valberedning, speciellt hur kandidaterna till centrala förtroendeuppdrag granskas.

Enligt Dahlgren beror det senare på Mustafa. Han föreslogs bara några timmar innan beslutet.

– Ja, det har inte funnits i systemet för granskning av partistyrelsekandidater på det sättet. De rutiner som finns har hjälpt verkställande utskottet och partiledningen, säger Hans Dahlgren till Aftonbladet.

”En öppnare process”

Till att börja med hoppas Dahlgren få en öppnare process inom valberedningen.

– Det borde gå att hitta en process där kandidaterna till viktiga beslutsorgan inom partiet blir direkt kända betydligt tidigare än vad som varit fallet hittills, säger han.

Kandidaterna till både vu och partistyrelsen blev nu senast på kongressen i Göteborg för två veckor sedan offentliga strax innan namnen skulle klubbas igenom och skapade efteråt stor förvirring, speciellt när det kom till partistyrelsen. Där exempelvis Omar Mustafa fick en plats som suppleant medan partiets talespersoner Ylva Johansson, Anders Ygeman och Jennie Nilsson petades.

”Veta vad de står för”

Dahlgrens arbetsgrupp ska även ta fram nya rutiner för bakgrundskontroll av personer – för att förhindra att lämplighetsdiskussioner uppstår först efter att en person redan har blivit vald.

– Det handlar inte minst om att ge partidistrikten sådana instrument som de kan använda för att själva genomföra rimliga granskningar. När de beslutande församlingarna sedan ska ta ställning ska man redan veta vad det är för personer som föreslås, vad de står för och vilka aktiviteter som de är engagerade i, säger Dahlgren.

Carin Jämtin slår dock fast i sin debattartikel att Socialdemokraterna ska vara ett parti för alla, även troende ur alla olika religioner och att alla partiets företrädare måste stå upp för S värderingar.

Omar Mustafa är ordförande i Islamiska Förbundet i Sverige och kritiserades bland bland annat för att han bjudit in personer med antisemitiska och homofobiska åsikter till förbundets konferenser. Han ska även ha kritiserats för att han är ordförande för en organisation som i sina stadgar anser att män och kvinnor ska ha olika laglig status. I lördags avgick Mustafa efter att Löfven krävt att han måste välja sida.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter