"Ett eldklot som en atombomb"

1 av 22
NYHETER

Konstgödselfabriken i USA exploderade.

Minst 35 personer ska ha dött och 160 skadats.

– Jag har aldrig sett något liknande. Det var som en kärnvapenladdning, säger borgmästaren Tommy Muska, till CNN

Explosionen inträffade natten till torsdagen svensk tid och var så kraftig att den uppfattades av jordbävningsmätare runt om i USA.

Fem kvarter totalförstördes och explosionen slog ut fönster upp till en mil från platsen.

Smällen inträffade på en konstgödselfabrik i West, en stad norr om Waco, i västra Texas efter en brand. I en video som spritts på internet och i medier syns konstgödselfabriken stå i lågor innan en kraftig explosion inträffar.

”Ofattbar tragedi”

Minst 160 personer ska ha skadats och upp till 35 personer befaras ha dött, uppger borgmästaren för USA Today.

– Jag har aldrig sett en explosion som den här – ett eldklot som en atombomb, säger stadens borgmästare Tommy Muska.

Samtidigt varnade räddningspersonal för en ny fara: vinden. Giftiga ångor från fabriken som förvarade upp till 20 ton ammoniak riskerade att blåsa in över staden.

Räddningspersonal från ett tiotal platser i centrala Texas har tagit sig till den drabbade staden där CNN rapporterar om ett räddningsuppbåd på 700 personer medan sjukhus i området har aktiverat sina katastrofplaner och kallat in personal.

Räddningspersonal går dörr till dörr för att söka efter överlevande.

Explosionen ska ha totalförstört fem kvarter. Ett vårdboende med 350 boende skadades och kollapsade under torsdagsmorgonen.

Stadens 2700 invånare evakuerades till grannsamhället Abbott, norr om West och under torsdagen påbörjades genomsökningen av det förstörda området.

– Det här är en ofattbar tragedi, säger D L Wilson i ett pressuttalande från lokala myndigheter.

”Många nära och kära är där nere”

I går uppgav countryartisten Willie Nelson, vars hem ligger åtta kilometer från West, att samtliga intäkter från en kommande spelning i Texas ska gå direkt till offren.

– Våra böner går ut till invånarna i West. Många av våra nära och kära är där nere. Jag talade med några, vissa har klarat sig bra, andra inte, säger han i en intervju, enligt AP.

Enligt CNN saknas fortfarande flera brandmän och två ska ha avlidit.