Sverigedemokraterna

SD tappar stöd: Det var väntat

Av: 

Josefin Westin

NYHETER

Söder inte oroad: Vi har inte synts lika mycket

Foto: Undersökningen är gjord av United Minds med Cint. 1139 personer intervjuades mellan 18 mars och 21 april 2013. De svarade på frågan: Hur skulle du rösta om det vore val till riksdagen i dag? OBS! De svarande utgör ett riksrepresentativt urval av svenska folket över 18 år. Resultatet har viktats hur de svarande röstade i rikdagsvalet samt utifrån internetanvändande.

Invandringsdebatten har satt spår i opinionsläget – och snarare stjälpt än gynnat Sverigedemokraterna.

För andra månaden i rad backar Sverigedemokraterna i Aftonbladet/ United minds.

– Det var väntat, säger Björn Söder, partisekreterare.

Invandrings- och migrationspolitiken har diskuterats flitigt den senaste månaden med migrationsminister Tobias Billströms kritiserade uttalande i fokus. I en intervju i Dagens Nyheter sa han att de som gömmer flyktingar inte är blonda och blåögda.

Kommer inte längre

Statsminister Fredrik Reinfeldt kallade uttalandet för mycket olämpligt. Endast Sverigedemokraterna försvarade Billström.

Strålkastarljuset har fortsatt riktats mot främst alliansregeringen – utan att skada Moderaternas opinionsläge.

I Aftonbladet/United minds aprilmätning återhämtar sig Moderaterna något från förra månadens nedgång. SD däremot fortsätter backa.

– Sverigedemokraterna hade en uppåtgående trend från slutet av våren 2012. Det intressanta är att uppgången stannat av. Partiet verkar ha parkerat på den här nivån och kommer inte längre, säger Carl Melin, opinionschef på United minds.

Fram till i februari hade partiet gått kraftigt framåt. Då tappade partiet 0,8 procentenheter av väljarnas röster – i senaste mätningen 0,2. Det blir ett sammanlagt tapp på 1 procentenhet på två månader.

– Det var väntat. Jag tror att det handlar om att vi inte har synts lika mycket den senaste tiden därför att andra partier stått i fokus, säger SD:s partisekreterare Björn Söder.

MP går framåt

SD hamnar på 10,1 procent och är ändå Sveriges tredje största parti. Strax bakom ligger Miljöpartiet som går framåt. Det skiljer knappt en procentenhet mellan partierna.

Det oroar inte Söder.

– Historiskt sett brukar vi alltid få en liten tillbakagång efter ett tag när opinionen gått uppåt en tid, därefter stabiliseras det och fortsätter upp igen. Så detta följer trenden.

V minskar mest

Socialdemokraterna ökar också i mätningen. Enligt Melin har de senaste turerna kring petningen av partistyrelseledamoten Omar Mustafa ännu inte hunnit påverka opinionen. Det rödgröna blocket fortsätter att tappa mot alliansen.

Vänsterpartiet minskar mest av alla partier med 2 procentenheter. Även Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna backar, samtliga ligger ändå över riksdagsspärren.

Läs hela undersökningen här.

Fakta

Sverigedemokraterna tappar för andra månaden i rad och hamnar på 10,1 procent, samma siffra som i oktober.

Skillnaden mellan blocken har minskat något, även det för andra månaden i rad.

Moderaterna tar igen större delen av förra månadens tapp och går framåt med 1,0 procentenheter. Övriga allianspartier har tappat, men klarade ändå riksdagsspärren.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet går framåt medan V backar mest av alla partier med 2 procentenheter.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Surfar du i mobil/läsplatta – klicka här för större bild
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Sverigedemokraterna

Moderaterna