Hjälpsändningen till Nordkorea stoppas

1 av 4 | Foto: Per-Arne Evensen har varit i Nordkorea fyra gånger för att följa upp hjälpsändningarna.
NYHETER

På den Koreanska halvön växer sig spänningen allt starkare.

Här hemma i Sverige väntar Per-Arne Evensen, 72, med hjälpsändningar till nordkoreanska barnhem och sjukhus.

– Vi vet inte om vi hinner innan det eventuellt händer något, säger han.

Sedan 2008 har Per-Arne Evensen samordnat och skickat i väg containrar lastade med mat, kläder och sjukvårdsutrustning till nordkoreanska sjukhus och barnhem. Han har själv varit där fyra gånger för att följa upp sändningarna. Där besöker han mörka sjukhus med gammal utrustning och dåligt isolerade barnhem med trasiga fönster.

– Det är hjärtskärande varje gång man kommer dit och ser hur barnen mår, säger han.

– De har tunna armar och en liten kropp som inte fungerar riktigt. De sitter nästan apatiska på en matta och tittar på oss.

Hård bevakning

Varje resa detaljplaneras i förväg i samarbete med den Nordkoreanska ambassaden i Sverige. På plats har Per-Arne Evensen och hans kollegor inom biståndsorganisationen Trosgnistan en guide som hela tiden finns med dem.

– Man känner att det är en spänning i luften. Det är ett kontrollsamhälle utan den frihet vi upplever här hemma i Sverige.

Senaste resan till Nordkorea gick i oktober förra året och nu under våren var ännu en hjälpsändning inplanerad. Men efter den senaste tidens oroligheter har planerna fått läggas på is. Här i Sverige väntar nu mat och sjukvårdsutrustning på att få skickas i väg.

– Vi vet inte om vi över huvudtaget hinner innan det eventuellt händer något.

"Systemet är fel"

Per-Arne Evensen följer nyhetsbevakningen kring den koreanska halvön med hopp om lättnader. Han vill själv inte spekulera om hur det kommer gå. Däremot är han tydlig i sin åsikt att eventuell skuld inte ska läggas på människorna i Nordkorea.

– Folket är underbara. De myndighetsmänniskor vi träffat är jättefina människor. Det är systemet som sådant som är fel, säger Per-Arne Evensen.