Nyheter

Röster om Thatcher

Av: 

Aftonbladet

NYHETER

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) träffade Margaret Thatcher efter att hon slutat som premiärminister.

Under en presskonferens på Rosenbad i dag sa han att hon har varit en bidragande orsak till omgörningen av Moderaterna.

– Jag har som många imponerats av hennes styrka, principfasthet och pålästhet, säger Reinfeldt till TT.

Reinfeldt kallar Thatcher för en historisk gestalt och en ledare för sin tid i ett Storbritannien nedkört och i behov av reformer.

– Hon var en ideolog bland många pragmatiker. Jag tror väl mer på det pragmatiska, men jag har som många imponerats av hennes styrka, principfasthet och pålästhet, säger Reinfeldt till TT.

Den svenske statsministern träffade Thatcher efter att hon slutat som premiärminister i början av 1990 och säger att hon i förlängningen har varit en inspirationskälla för de Nya Moderaterna. Reinfeldt menar att hennes kanske mest betydande eftermäle är att hon inspirerade Tony Blair och hans omgörning av Labour till New Labour – vilket i sin tur har inspirerat både Nya Moderaterna och Socialdemokraterna, säger statsministern.

Reaktionerna från världens ledande politiker på Thatchers död har varit samstämmiga. Thatcher var en betydelsefull politiker med stor karisma.

Men politiken var kontroversiell.

Internationella röster:

Barack Obama, USA:s president:

– Amerika har förlorat en sann vän, säger Obama som beskriver Thatcher som en förebild för kvinnor över hela världen.

Han säger också att många amerikaner kommer att minnas henne för att hon stod vid president Ronald Reagans sida under det kalla kriget.

José Manuel Barosso, EU-kommissionens ordförande:

– Hon var utan tvivel en stor statskvinna, sitt lands första kvinnliga premiärminister och en varsam, men engagerad aktör i den europeiska unionen.

– Hon var ledande i att föra de central- och östeuropeiska länderna som tidigare låg bakom järnridån in i den europeiska familjen. Arvet från henne har skapat mycket av det Storbritannien som vi har i dag, inklusive den särskilda roll som Storbritannien fortfarande har i EU, säger han i ett uttalande.

Michail Gorbatjov, Sovjetunionens ledare 1985–1991:

Michail Gorbatjov kallar Thatcher ”en stor politiker” som kommer att gå till historien. Gorbatjov träffade Thatcher i slutet på kalla kriget.

David Cameron, 46, Storbritanniens premiärminister:

– Vi har förlorat en stor ledare, en stor premiärminister och en stor britt.

Ed Miliband, Labours partiledare:

– Labour höll inte med om mycket av vad hon gjorde och hon kommer alltid att förbli en kontroversiell person. Men vi kan vara oense och också kraftigt respektera hennes politiska resultat och hennes personliga styrka, säger Ed Miliband till The Guardian.

Tim Bell, talesman för Margaret Thatcher:

– Vi kommer aldrig se en liknande politiker. Hon var en av historiens största premiärministrar och förändrade människors liv, säger han till Sky News.

Han beskriver henne som det konservativa partiets största ledare någonsin, med undantag för Winston Churchill.

– Hon var en fantastisk person, extraordinär karisma, väldigt fokuserad, älskade sitt land, älskade att regera och ägnade sitt liv åt att göra människors liv bättre.

Benjamin Netanyahu, Israels premiärminister:

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu lovprisar Thatchers styrka, principfasthet, beslutsamhet och övertygelse.

"Hon var en pålitlig vän till Israel och det judiska folket. Hon inspirerade en generation politiska ledare", skriver Netanyahu i ett uttalande

Gerri Halliwell, medlem i Spice Girls:

"Tänker på vår 1:a Lady av girl power, Margaret Thatcher, grönsakshandlarens dotter som lärde mig att allt är möjligt", skriver hon på Twitter.

Lech Walesa, Polens fd president och grundare av fackföreningsrörelsen Solidaritet:

– Hon var en stor person. Hon gjorde en mycket för världen. Tillsammans med  Ronald Reagan, påven Johannes Paulus II och Solidaritet bidrog hon till kommunismens fall i Polen och Centraleuropa. Jag ber för henne, säger Walesa till nyhetsbyrån AFP.

Svenska röster:

Ingvar Carlsson, före detta socialdemokratisk statsminister:

– Hon hade framgångar i flera val och fick därför stort inflytande, säger Carlsson till TT.

Som statsminister var han på ett officiellt besök hos Thatcher och upptäckte då oanade sidor hos henne.

– Hon var ganska charmig och en person fylld av humor. Det fanns en Margaret Thatcher med värme och humor och det är jag glad över att ha fått erfara.

Stina Lundberg Dabrowski, journalist:

– Hon fick alla mäktiga män att framstå som små osäkra skolpojkar, skriver Lundberg Dabrowski, som intervjuade Thatcher 1995, i ett mejl till TT.

– Jag respekterade henne mycket mer efter mitt möte med henne. Jag tyckte det var befriande med en kvinna som så oförblommerat var sig själv och stod upp för allt hon trodde på. Jag tyckte också hon avslöjade en viss humor och dessutom bjöd hon mig på gin och tonic efter intervjun och var mycket intresserad av mig, vilket personer i den kategorin inte brukade vara.

Ulf Adelsohn, ledare för svenska Moderaterna under Thatchers tid:

– Jag träffade henne vid några tillfällen när våra systerpartier träffades. Hon hade en oerhörd pondus, kan man säga. Hon var den som alla lyssnade på. Det var en oerhört stark kvinna och en ledare som Storbritannien behövde då, säger Adelshon till TT.

Annie Lööf, partiledare Centerpartiet:

"Margaret Thatcher var en stark och kontroversiell politiker. En färgstark kvinna har lämnat oss", skriver Centerledaren, som tidigare har framhållit Thatcher som en av sina politiska förebilder, på Twitter.

Göran Hägglund, Kristdemokraternas partiledare:

– Margaret Thatcher var, tillsammans med Ronald Reagan och Michail Gorbatjov, en av de tre världspolitiker som mer än några andra formade 1980-talet. Det var i kraftfältet mellan dem som det kalla kriget till sist kunde avslutas. Hon var inte oomstridd, och gjorde sina misstag. Men hon spelade en stor roll för att vända Storbritanniens negativa utveckling under sjuttiotalet, säger Göran Hägglund i en kommentar till SVT Nyheter.

Stig Malm, tidigare LO-ordförande:

Malm säger till TT att Thatcher var ett föredöme för väldigt konservativa krafter i världen. Han ser en allians mellan Thatcher, Chiles tidigare diktator Augusto Pinochet och Milton Friedman, nobelpristagaren i ekonomi 1976.

– De spelade en väldigt stor roll och vred om politiken i hela världen. Vi som inte var konservativa fick ju lida ganska mycket för det, säger Malm till TT.

– Hon hade bestämt sig för att göra facket så litet som möjligt. Hon drev en väldigt, väldigt konservativ politik – och gillar man det så kanske man gillar henne och gör man inte det så gillar man inte henne, säger Malm.

ANNONS

Se över ditt elavtal när priserna rusar! Jämför och hitta det bästa elavtalet för dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert: