Nyheter

Härstedt blir elefantriddare av Thailand

Av: 

Anette Holmqvist

NYHETER

Riksdagsledamoten Kent Härstedt (S) har länge varit engagerad i fredsarbetet i Thailand.

Nu får han en kunglig orden och dubbas till "Riddare av Vita elefanten" för sina insatser.

– Det är kul, det är den finaste utmärkelse en utländsk medborgare kan få, säger Härstedt.

I morgon får Kent Härstedt, 47, ta emot den kungliga riddarorden "The Royal Decoration of Knight Grand Cross of the Most Exalted Order of the White Elephant”.

– Det känns hedrande och är ingenting som jag på något sätt hade väntat mig. Jag är glad och tacksam för att de på det här sättet vill uttrycka sin uppskattning, säger Härstedt.

Mångåriga relationer

S-riksdagsmannen har länge arbetat för demokrati och försoning i Thailand. Sedan många år pågår en rad olika konflikter i landet, bland annat i de södra delarna.

Härstedts engagemang i frågorna startade för 25 år sedan när han studerade Sydostasien-kunskap.

– Många av dem jag lärde känna i övre tonåren har i dag nått viktiga positioner i Thailand. I Asien har mångåriga relationer stor betydelse, säger Härstedt.

”Elefantriddare”

Kent Härstedt är ledamot av det internationella Palmecentret i Stockholm och har i den funktionen tidigare i år medverkat som rådgivare i försoningsfrågor i Thailand, i ett arbete som leddes av de båda Nobelfredspristagarna Kofi Annan, tidigare FN-generalsekreterare, och Martti Ahtisaari, tidigare finsk president.

– Runt 400 000 svenskar åker till Thailand varje år och tycker det är härligt och underbart. Men Thailand brottas också internt med stora slitningar, militärkupper och man brottas med att få en stadga i sin demokrati, säger Härstedt.

Nu blir du alltså elefantriddare. Har du ridit elefant?

– Ja (skratt) det har jag gjort faktiskt. Nu får jag göra det med stil och träna mer.

Riddarorden kommer att delas ut av den thailändske ambassadören i Stockholm under onsdagen. Bakom orden står den thailändske kungen HM Bhumibol Adulyadey.

Kent Härstedt blev känd för svenska folket när han 1994 blev symbol för de överlevande från Estonia-katastrofen.

Publisert: