Regeringen vägrar ge upp snuskampen

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Förbudet mot att exportera snus kvarstår och vissa smakämnen i prillorna ska förbjudas.

Men trots EU-kommissionens besked ger den svenska regeringen inte upp kampen för snuset.

– Vi ger inte upp kampen, säger handelsminister Ewa Björling (M).

Handelsminister Ewa Björling (M).
Foto: Scanpix
Handelsminister Ewa Björling (M).

I dag presenterade hälsokommissionären Tonio Borg EU-kommissionens förslag på nytt tobaksdirektiv. Där slogs fast att det även i fortsättningen komma att råda exportförbud på svenskt snus. Dessutom ska tobaksprodukter med "karaktäristiska smaker" inte få säljas - vilket kan slå hårt mot svenskt snus.

De senaste veckorna har flera svenska ministrar besökt Tonio Borg för att in i det sista försöka påverka förslaget. Förra veckan hotade handelsminister Ewa Björling (M) med ett fullskaligt snuskrig om exportförbudet inte togs bort. Hon fick senare en åthutning av statsminister Fredrik Reinfeldt som sa att han inte tyckte hon skulle använda krigstermer samma vecka som EU fick fredspriset.

Är besviken

Efter att tobaksförslaget i dag presenterades var Björling besviken.

– Jag är besviken på att man ska förbjuda det minst farliga när vi talar om tobak på EU:s inre marknad. Men vi ger naturligtvis inte upp, säger hon.

Nu går förslaget vidare till EU-parlamentet och ministerrådet. De måste komma överens innan direktivet blir verklighet.

– Det positiva är att det nu finns ett förslag att diskutera och vi vet vad det handlar om. Det har ju gått mycket rykten fram och tillbaka. Det är nu som det stora jobbet börjar, det är ofta ett förslag förändras i rådet eller parlamentet, säger Ewa Björling.

Att kommissionen vill förbjuda vissa smakämnen i tobak borde enligt henne inte beröra snuset.

Tittar efter öppningar

– Vi jobbar fortfarande för att häva exportförbudet, men sedan är det så att vi har ett permanent undantag. Det är med andra ord primärrätt som gäller framför sekundärrätt, som tobaksdirektivet är. Det svenska snuset, som vi tolkar det, berörs inte av det här, säger hon.

Nu ska Socialdepartementet studera förslaget till tobaksdirektiv.

– De får sätta sig ned och analysera det i detalj, det är ett ganska mångsidigt förslag. De ska sätta sig ned och titta vad det finns för öppningar. Men någonstans måste kommissionen bestämma sig. Antingen tillåter man svenskt snus på EU:s inre marknad, vilket vi tycker vore logiskt. Då gäller samma regler som för alla andra. Alternativet är att vi har vårt undantag för snuset, och då omfattas det inte, säger Ewa Björling

Publicerad: