Våren är inställd

avViktor Mattsson

NYHETER

SMHI: Den kalla luften ligger kvar hela april ut

1 av 2 | Foto: SMHI
Så här eländigt blir vädret i april – enligt SMHI:s prognos.

För landets vårälskare kommer här dystra nyheter.

Kylan har bitit sig fast och hänger kvar så långt prognosen kan nå.

– Vi ser inget riktigt avslut på det här, säger Emil Björck, meteorolog på SMHI.

Många minns månadsskiftet mars/april för ett år sen. Solen höll hov och bjöd på varma, sköna dagar och på flera håll i landet gick dagstemperaturen över 20 grader.

Men i år är det annorlunda. Dygnstemperaturen ligger just nu mellan tre och fem grader under det normala och i stora delar av landet stoppas vårens intåg av nattens minusgrader.

– Det har inte lyckats tränga in någon varmluft så den vi har får ligga kvar, säger Emil Björck som är meteorolog på SMHI.

Kylan vägrar ge sig

Enligt SMHI:s senaste 30-dygnsprognos kommer vi brottas med de låga temperaturerna långt in i april. Anledningen är ett starkt högtryck som håller sig kvar och vägrar ge vika.

– Med rätt förutsättningar växer det sig starkare samtidigt som luften kyls av. Nu har det legat kvar länge så det blir svårt att flytta på det, säger Emil Björck.

Samtidigt finns värmen därute och väntar. Problemet är att den inte lyckas ta sig fram till oss.

– Vi behöver komma åt varmluften som finns längre söderut. Det är lågtrycksbildningen ute på Atlanten som kan driva upp den. Men just nu tar den vägen upp över Atlanten istället för Europa.

Finns ljusglimtar

Med lite tur kan Västra Svealand och Norrland nå normala temperaturer under andra halvan av april. I övrigt är det i dagsläget svårt att se när våren egentligen kommer.

– Kalluften når ganska långt ner i Europa, så det är ett stort område som ska flytta på sig innan vi får en förändring, säger Emil Björck på SMHI.