Norwegians vd sågar Wallenbergs förhoppningar om SAS

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

SAS kämpar för att överleva.

Nu sågas förhoppningar om att komma ner till lågpriskonkurrenternas nivå – av Norwegians vd Bjørn Kjos.

– Bara Rickard Gustafsons lön räcker ju för att driva hela Norwegians administration, säger han till Dagens industri.

De anställda ska få sämre löner och pension och 800 tjänster ska bort. Allt för att SAS ska spara tre miljarder kronor.

– Detta är vårt "final call", om vi ska finnas kvar. Vi har fått denna sista chans att starta om och genomföra dessa fundamentala förändringar, sa SAS vd Rickard Gustafson i ett pressmeddelande i går sedan företaget lämnat besked om att ett sparpaket måste drivas igenom för att rädda företaget.

Sågar förhoppningar

Nu sågar Norwegians vd Bjørn Kjos Jacob Wallenbergs förhoppningar om att SAS kan komma ner till den norska konkurrentes kostnadsnivå, skriver DI.

– Då måste de först byta ut hela sin flygplansflotta. Om tio år kanske de har klarat det. Bara Rickard Gustafsons lön räcker ju för att driva hela Norwegians administration, säger Bjørn Kjos till tidningen.

Han tycker visserligen att det är "förnuftigt" att SAS minskar sina kostnader men tycker inte att de skandinaviska staterna ska ställa upp med krediter.

– Om inte bankerna vågar ta risken, varför ska då staterna och skattebetalarna göra det?

"Önskar dem lycka till"

Enligt Bjørn Kjos sjunker SAS kostnad per flygstol och flygkilometer från 78 norska öre till 71 eller 72 öre när besparingarna genomförts. Samtidigt hävdar han att Norwegians kostnader ligger på 42 till 43 öre.

– Om de anställda hade gått ned till noll i lön hade SAS kostnader ändå varit 50 procent högre än Norwegians, säger han till DI.

Bjørn Kjos tror att SAS kommer att behöva stärka sina finanser ytterligare i framtiden.

– Jag önskar dem lycka till. Men jag kan aldrig tänka mig att de lyckas med sin gamla flotta och i sitt segment. Det är en sak att vara i Skandinavien, en helt annan att konkurrera utåt, mot Medelhavet och Kanarieöarna. Där kommer de alltid att möta konkurrenter med väsentligt lägre kostnader.

Publicerad: