Utredaren: Så dog Dag Hammarskjöld

avLisa Röstlund

Regeringens utredare: Det var ett attentat som misslyckades

1 av 3
BLEV FÖRFÖLJD Bengt Rösiö som ända sedan kraschen 1961 utrett forne generalsekreteraren Dag Hammarskjölds död har nu kommit fram till att kraschen var en olycka – men att den var orsakad av ett misslyckat attentatsförsök.

Förra månaden sa Bengt Rösiö att han inte längre var säker på att Dag ­Hammarskjölds död var en olycka.

Nu ger regeringens utredare sin bild av vad som egentligen hände i Ndola.

– Det var ett attentat som misslyckades, säger han till Aftonbladet.

Förre ambassadören Bengt Rösiö var på plats i Ndola i dåvarande Nordrhodesia efter kraschen som dödade FN:s ­generalsekreterare Dag Hammarskjöld 1961.

1992 fick han i uppdrag av regeringen att utreda katastrofen.

I rapporten som släpptes året därpå presenterade Rösiö teorier kring vad som kan ha förorsakat planet ­Albertinas krasch. Han kom fram till att det inte fanns några bevis för att det var ett attentat.

Är ”färdig med saken”

I september i år uppgav Rösiö för Aftonbladet att flera dokument om ­Hammarskjöld hemligstämplats av utrikesdepartementet efter hans egen utredning. Det fick honom att tvivla:

– Jag är inte längre säker på att det handlar om en olycka, sa han då.

Nu har han skrivit den sammanfattande texten ”Särimner grymtar åter – Tankar om Ndolahaveriet” och anser att han därmed ”är färdig med saken”.

– Jag har hållit på med det här i 51 år och är så trött på det här nu.

– Alla vill ha det till en nedskjutning, men det stämmer inte.

Hyssjades ner

Enligt Rösiö var det i stället ett attentatsförsök som framkallade en olycka – och det hela mörkades:

– Albertina kom som hon skulle. Ett eller ett par plan attackerade henne men lyckades eller vågade inte. Hallonqvist (piloten, reds anm) märkte att han var förföljd och gjorde inflygningen lite för lågt, kolliderade med trätopparna och havererade.

Teorin om den av jakten stressade piloten har Rösiö även tagit upp i sin bok Ndola.

I sin nya text sammanfattar han varför vraket officiellt inte hittades förrän femton timmar efteråt:

– Rhodesierna utgick från att det var en ­legoknekt som ställt till med katastrofen och lade på alla tillgängliga lock ­medan man försökte ta reda på vad som verkligen hänt.

– När detta blev klart återstod bara att hyssja ner det aldrig genomförda ­attentatet. Det lyckades man med: de tilltänkta ­attentatsmännen stack därifrån. Alla som visste eller begrep något teg.