Experten: Det kan röra sig om förtal

Av: Ida Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 17
Divan på divanen Camilla Henemark brukade bo på lyxhotell månader i sträck när hennes musik- och modellkarriär var på toppen. Men sedan gick det utför och pengarna och berömmelsen försvann – fram tills boken ”Den motvilliga monarken” nådde hyllorna. Då skrevs det spaltmeter om henne och hennes påstådda romans med Carl XVI Gustaf.

Namngivningen av de påstådda älskarna behövs för att kunna måla bilden av Camilla Henemark, menar förläggaren Adam Dahlin.

Men de personer som pekas ut i den kommande biografin kan åtala henne för förtal.

– Om någon utmålas som att de har ett promiskuöst leverne eller med sadomasochistiska drag eller något i den stilen, säger Nils Funcke, yttrandefrihetsexpert till Aftonbladet.

Nils Funcke, tryckfrihetsexpert.
Foto: SCANPIX/ARKIV
Nils Funcke, tryckfrihetsexpert.

Allt beror på vilken person det är som utsätts menar Nils Funcke. Vid eventuella tryckfrihetsbrott är det författaren själv som bär ansvaret.

”Kan stämma sig själv”

Men huruvida Camilla Henemarks uppgifter i boken ”Adjö det ljuva livet” är förtal är svårt att säga menar Nils Funcke eftersom han inte läst boken.

– Det kan det ju i värsta fall vara, men det beror mycket på hur det beskrivs i sammanhanget. Att någon har en sexdrift och legat med någon rakt upp och ner är inget förtal. För att förtal ska uppstå måste det vara så att någon utmålas som brottslig eller lämnar sådana uppgifter att man utstå för andras missaktning.

Frågan om förtal bedöms från fall till fall och eftersom Camilla Henemark skriver om sina egna upplevelser menar Nils Funcke att hon skulle kunna anmäla sig själv:

– I det här fallet låter det mer som att Camilla Henemark kan åtala eller stämma sig själv, det hon skriver om är att det är hon som gått som sexmaskin genom livet.

”Berättar hela resan”

Namngivandet av Camilla Henemarks sexpartners har varit en självklarhet i biografin menar förläggaren och litterära chefen Adam Dahlin på Forum bokförlag:

– Det är ofrånkomligt att ha med namn i en biografi och sen så att du haft gått till sängs någon kväll är det liksom bara en del av det liv Camilla levde då. Hon och Carina (Nunstedt, medförfattare reds anm.) har tänkt att berätta hela resan. En bild av Camillas syn på relationer är då ett naturligt inslag.

Carina Nunstedt som är medförfattare har arbetat med boken i två år och hon har utöver samtalen med Camilla Henemark intervjuat runt 50 personer och gått igenom hundratals tidningsurklipp.

– Det här är ingen skvallerbok, vi ser som boken som Camilla och Carina har skrivit är så mycket djupare. Det handlar egentligen om att förstå vem som är bakom masken. Det är en bok som ligger på gränsen i en del avseenden. Men antar man att Camilla Henemark har levt ett liv på gränsen, då går det hand i hand.

Publicerad: