Nyheter

Peter Rätz: ”Jag betalar ett högt pris”

Var polisens infiltratör i nio år – fruktar nu för sitt liv.

Av: 

Ida Gustafsson

NYHETER

Peter Rätz jobbade som infiltratör för polisen i nio år.

I dag har han ett pris på sitt huvud och lever på flykt.

– Någon kommer att hitta mig och då kommer jag att bli skjuten, hoppas jag. De andra alternativen verkar mer plågsamma, säger han i en nyproducerad tv-dokumentär som börjar sändas i dag på Aftonbladet.se.

Peter Rätz liv har inspirerat till karaktären Frank Wagner i Johan Falk-filmerna och det har skrivits flera böcker om honom.

Men Peter Rätz finns inte mer. 

Den Peter som tyckte att det var kul att vara en del av den kriminella världen är borta.

– I början var det väldigt häftigt, det kan man inte kringgå. Man hade stor makt och att man alltid kunde gå beväpnad.

När han värvades av polisen fick han löftet om att de skulle skydda honom om han röjdes.

Verkligheten blev en annan

Efter nio år som polisens infiltratör blev Peter Rätz blåst 2004 av en lokaltidningsartikel. Han och hans familj har sedan dess levt gömda utomlands.

– Jag tror att jag har flyttat 17-19 gånger. Jag har bytt identitet sju gånger. Men det är svårt att inte blanda ihop dem, att jag gör bort mig genom att jag skriver på saker med ett annat namn, till exempel, säger han i dokumentären.

Han lever utomlands med en konstant rädsla för att hans gamla kontakter ska hitta honom och söka upp honom.

Och döda honom.

– Hade jag vetat att det skulle sluta så här hade jag aldrig gjort det. Inte för något i hela världen. Om jag ska vara helt ärlig så var jag nog väldigt blåögd. Ung och dum. För priset jag betalar är otroligt högt.

Jobbade på krog

På 1990-talet jobbade Peter Rätz på en krog som besöktes flitigt av kriminella och hans kontakter inom MC-gäng gjorde att polisen värvade honom. Han fick betalt för att vara deras infiltratör, som arbetade på uppdrag inom kriminella organisationer.

Under åren under täckmantel hjälpte han polisen och rättsväsendet till över hundra domar av grovt kriminella. För att MC-gängen han infiltrerade inte skulle fatta misstankar spelade Peter Rätz med. Han var inblandad i människohandel, drogaffärer och var livvakt åt Hells Angels svenske president Thomas Möller. Och han begick också en del brott.

– Jag satte upp en gräns, att jag inte gå med på att göra brott som ger mig mer än två år. Eftersom jag gjorde det under så lång tid flyter de här världarna i hop. Det blir svårt att kontrollera vilken person du är och på slutet blev det nästa så att den kriminella Peter tog över stor del av mitt liv.

”Lever i ett vakuum”

Ett nytt lagförslag som reglerar polisens spaningsmetoder håller nu på att utredas på Justitiedepartementet. När Peter Rätz jobbade för polisen fanns ingen reglering hur polismyndigheten ska hantera infiltratörer.

Efter avslöjandet har Peter Rätz varit som en levande död.

– Jag lever i någon slags vakuum. Jag kan inte gå tillbaka, men jag kan inte gå framåt heller. Det känns som om tiden står still, fast den inte gör det.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert: