Inget åtal mot John Dalli

Foto: Tidigare EU-kommissionären John Dalli klarar sig från åtal.
NYHETER

EU-kommissionären John Dalli från Malta tvingades avgå efter mutanklagelser som indirekt riktades mot honom.

Enligt en rapport kände han till att en man försökte förmå Swedish Match att betala för att få sälja snus i framtiden.

Men den maltesiska polisen meddelar i dag att det inte finns någon grund att åtala Dalli.

Dalli fick avgå i höstas sedan en maltesisk affärsman anklagats för att i hans namn ha erbjudit Swedish Match ändrad EU-politik om snuset mot närmare en halv miljard kronor. Enligt EU:s antikorruptionsutredning fanns starka indicier för att Dalli kände till affärsmannens agerande.

Men det finns inte grund att åtala Dalli för mutbrott, meddelar Maltas högste polischef Peter Paul Zammit, enligt Reuters.

Vill rentvå sitt namn

Nyhetsbyrån AP rapporterar att Dalli sagt att beslutet innebär "slutet på en ondsint och ärekränkande process mot honom". Han sa också att han har för avsikt att gå vidare med för att rentvå sitt namn.

John Dalli avgick som hälsokommissionär den 16 oktober, efter att EU:s antikorruptionsorgan Olaf i en rapport konstaterat att Swedish Match erbjudits att köpa ett mer snusvänligt tobaksdirektiv – där snus skulle tillåtas i hela EU. Dalli har hela tiden förnekat de anklagerlser som riktats mot honom, bland annat i en exklusiv intervju som gjordes av Aftonbladet i Maltas huvudstad Valetta. Dalli ersattes senare av Tonio Borg, tidigare maltesisk utrikesminister.

Svenska snuset hotas

Aftonbladet har tidigare rapporterat om hur det svenska snuset hotats av det nya EU-direktivet, som presenterades i december. Förslaget till nytt tobaksdirektiv var dock inte slutstationen för direktivet. Det ska nu vidare till EU-parlamentet och ministerrådet. De både måste vara överens innan direktivet kan bli verklighet i unionen.